Zaštita djece sada i u budućnosti – Eurochildovo javno priopćenje u vezi COVID-19

Djeca zaražena COVIDOM – 19 najvjerojatnije će imati samo blage simptome bolesti, ali unatoč tome, novonastala kriza ima i imati će ogroman utjecaj na njihov život. 

S izazovima naložene mjere ostanka kod kuće suočavaju se djeca koja dolaze iz siromašnih kućanstava i ona djeca kojima je topli obrok u školi bio jedini topli obrok u danu. Također, mnoge obitelji svim svojim snagama nastoje osigurati uvjete za školovanje od kuće. Naročito smo zabrinuti za djecu u sustavu zaštite te kakav utjecaj COVID-19 ima na sustave socijalne skrbi i sustav pružanja podrške  obiteljima. 

Dok se Eurochild prilagođava novonastaloj stvarnosti, zamolili smo naše članove da nas stalno obavještavaju o tome kako pandemija i mjere koje provode njihove vlade utječu na djecu, kako je reagiralo civilno društvo i koje bi politike kratkoročno i dugoročno mogle pomoći u zaštiti dječjih prava. Znamo da je taj rad u tijeku te nastojimo pratiti brzo mijenjajuću situaciju u Europi, ali već sada možemo uočiti područja zabrinutosti. 

Činjenica je da se diljem Europe zatvaraju škole, a kapaciteti za provođenje učenja od kuće uvelike variraju kako unutar tako i između zemalja. Nažalost, vidjet ćemo kako će se postojeća nejednakost u našim obrazovnim sustavima još dodatno pogoršati novonastalom krizom. Neke škole omogućile su izvrsno on-line učenje, a obitelji će svoje dnevne rasporede podrediti što boljem pružanju podrške djeci pri učenju. Neke obitelji nemaju čak ni pristup internetu. Vjerojatno je da će kriza ostaviti duboke pukotine u našem javnom obrazovnom sustavu, u kojem kvaliteta postaje sve ovisnija o roditeljskom angažmanu. 

Svjesni smo važnosti djetetovih prvih mjeseci i godina u određivanju njegovog kasnijeg emocionalnog, fizičkog i kognitivnog razvoja. Dječji vrtići, obiteljski centri, medicinski radnici mogu pružiti spas za obitelji s vrlo malom djecom. Obitelji s vrlo malom djecom opet će biti u najvećoj potrebi koje neće moći s krizom izaći na kraj, bez pristupa socijalnim uslugama. Mi ćemo intenzivirati naše napore kako bi rani razvoj djece ostao prioritet vladama diljem Europe. Učinkovita javna ulaganja u ovom kritičnom razdoblju, ključna su za razbijanje ciklusa nedostataka. Ne možemo si dopustiti da to izgubimo iz vida kad budemo prelazili iz faze pružanja odgovora na krizu u fazu osmišljavanja budućnosti nakon COVID-19. 

Djeca u alternativnoj skrbi su skupina koja je u ovom trenutku posebno ranjiva. Ta se djeca za svoju dobrobit oslanjaju na stručnjake i socijalne radnike. Iako je razumljivo da su medicinski radnici u središtu pozornosti tijekom ove krize, ne smijemo zaboraviti na njegovatelje ili socijalne radnike koji također pružaju osnovnu uslugu, pri tome dovodeći u rizik svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelj.

Kriza i njezine posljedice dodatno će napregnuti sustave zaštite djece, koji su u mnogim zemljama širom Europe još uvijek u očajničkoj potrebi za reformama. Rizici obiteljskog nasilja mogu se povećati kako odmiče vrijeme kućne izolacije. Telefonske linije za pomoć i psihološko savjetovanje su neophodne. Ali i izvan trenutne krize, dobro osmišljena i sveobuhvatna podrška obiteljima može pomoći u smanjenju rizika od zanemarivanja i zlostavljanja djece. Biti će vrlo važno ubrzati napore na okončanju institucionalne skrbi. Djeca u javnoj skrbi trebaju individualiziranu njegu i podršku, što je najbolje ostvarivo u obitelji.

U međuvremenu, dok COVID-19 monopolizira medije i infiltrira svaki aspekt našeg svakodnevnog života, migracijska i izbjeglička kriza ne prolaze. Podržavamo pozive za hitnom evakuacijom izbjegličkih kampova na grčkim otocima, gdje bi velika prenapučenost zajedno s COVID-19 mogla izazvati humanitarnu katastrofu.

Ako nas nešto ova kriza može naučiti, to je o našoj zajedničkoj ranjivosti. Snagu crpimo iz navale solidarnosti u našim zajednicama. Mnogi od naših članova uključeni su u organiziranje isporuke hrane i higijenskih potrepština za obitelji kojima je to potrebno, stvaranje sredstava za pomoć odraslima koji ostanu kod kuće s malom djecom ili savjetovanje vlada o tome kako hitne mjere utječu na obitelji i djecu.

Na razini Europske unije, svjedočimo kritičnoj važnosti koordinacije i suradnje među državama članicama po pitanjima javnog zdravstva. Kad budemo izlazili  iz ove krize i ocjenjivali njene dalekosežne socijalne i ekonomske posljedice, vjerujemo da će uloga EU u izgradnji pravednog i održivog oporavka biti važnija nego ikad prije. Zbog toga ćemo se i dalje zalagati za Europsko jamstvo za djecu – inicijativu koja može pomoći vođenju i pružanju podrške državama članicama kako bi se osiguralo da sva djeca odrastaju s jednakim šansama.

Inspiraciju dobivamo i od nekoliko globalnih lidera koji su preuzeli inicijativu da izravno komuniciraju s djecom i mladima kao dio svog kriznog odgovora (Jacinda Ardern – Novi Zeland, Nicola Sturgeon – Škotska, Erna Solberg – Norveška). Djeca nisu samo „odrasli u nastajanju“, već su punopravni građani. Ako se prema njima odnosimo tako što s njima dijelimo informacije, potičemo njihova mišljenja i uključimo ih u donošenje odluka, u budućnosti ćemo biti mnogo otporniji kao društvo. Mi crpimo ogromnu snagu iz toga što izravno uključujemo djecu u naše aktivnosti.

Kao paneuropska krovna mreža Eurochild želi igrati svoju ulogu u oblikovanju Europe koja će izaći iz ove razorne pandemije. Bit će izvučeno mnogo pouka o tome kako naši socijalni, obrazovni i zdravstveni sustavi odgovaraju na potrebe najugroženijih u društvu. Ovo vrijeme ćemo mudro iskoristiti za razmišljanje, razmjenu i učenje jednih od drugih, crpeći snagu iz velikog iskustva, znanja i zajedničke predanosti naših članova da ostvare dječja prava.

Izvor: Eurochild