Savjeti iz psihološkog kutka DND-a

U današnje vrijeme pitanje korona virusa je pitanje koje dotiče djecu i adolescente gotovo svih dobnih skupina. Roditelji i odrasli u blizini sada su potrebni djeci kako bi se suprotstavili uznemirujućim vijestima. Uzimajući u obzir dob djeteta važno je izgovarati riječi i koncepte koje dijete poznaje. Uz to, provjeriti je li dijete razumjelo što smo mu rekli. Možete čak i zamoliti dijete da svojim vlastitim riječima podijeli kako je razumjelo govor roditelja. Ako je dijete tjeskobno može ga se izravno pitati što misli i što ga plaši.

Dobro bi bilo da je pri tom roditelj smiren. Ako ste vi kao roditelj zabrinuti zbog situacije, prvo biste se trebali baviti sa svojom zabrinutošću s drugom odraslom osobom kako ne biste prenijeli svoje osjećaje na dijete. Neka djeca su osjetljivija na sve stvari oko sebe i možda će im trebati puno razgovora i smirenosti. Dijete može imati ili nerealne ideje o tome kako se brzo prenosi bolest i što se događa. Važno je saznati točno čega se vaše dijete boji ili brine. Ako su simptomi tjeskobe kod vašeg djeteta ili adolescenata vrlo ozbiljni i ne nestanu u roku od nekoliko dana, dobra je ideja posavjetovati se sa stručnjakom i zajedno razmisliti što poduzeti u vezi sa situacijom.

Djeca ili adolescenti mogu također postati anksiozni jer odrasla osoba stalno gleda medije o korona virusu ili razgovara o tome s drugim odraslim osobama. Možete zaštititi svoje dijete od uznemirujućih vijesti i usmjeriti se na pozitivne aktivnosti koje potiču kreativnost kod djece kao što su različite društvene igre, pričanje priča, čitanje knjiga.
Ukoliko vam je potreban stručan razgovor možete kontaktirati našu psihologinju Anu Jantolek na broj telefona 091/5310070 ili putem e-maila dnd.opatija@gmail.com.