„Nacrtaj ili napiši priču o lovranskom maruniću“

Pozivamo vas na sudjelovanje u likovno – literarnom natječaju ” „Nacrtaj ili napiši priču o lovranskom maruniću“. Natječaj je otvoren od 10.9. do 5. listopada 2020.godine, a na  natječaju mogu sudjelovati ravnopravno djevojčice i dječaci u dobi od 5 do 15 godina s područja općine Lovrana i Mošćeničke Drage. Pravila Natječaja slijede u nastavku teksta.

O ORGANIZATORU I SVRSI NATJEČAJA

 1. Organizator Natječaja je Društvo „Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran
 2. Natječaj se provodi u okviru projekta „Mića marunada va našen Lovrane“ (13. Mića marunada) uz financijsku potporu  Općine Lovran  sa željom da i dalje baštinimo tradiciju i običaje Lovrana i Lovranštine, djeci i roditeljima približimo kulturu, običaje i povijest našeg mjesta i njegove okolice. Natječajem želimo potaknuti djecu Lovrana i okolice, na iskazivanje vlastitih misli, osjećaja i želja vezanih uz svoj kraj, tradiciju i običaje.
 3. Natječaj je otvoren od 10.9. do 5. listopada 2020.godine
 4. U Natječaju mogu sudjelovati ravnopravno djevojčice i dječaci u dobi od 5 do 15 godina s područja općine Lovrana i Mošćeničke Drage.

Ciljevi Natječaja su :

 • poticanje djece na slobodno i kreativno izražavanje vlastitog mišljenja
 • osigurati uvjete da svoje „viđenje“ mjesta, običaja, tradicije djeca samostalno i slobodno oblikuju riječju, crtežom ili fotografijom

ŠTO  MOŽEŠ PRIJAVITI NA NATJEČAJ?

 1. Na Natječaj možeš prijaviti radove u sljedećim kategorijama:
 2. likovni radovi djece predškolskog uzrasta
 3. literarni radovi djece predškolskog uzrasta
 4. likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole
 5. literarni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole
 6. likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole
 7. literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole
 8. likovni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama
 9. literarni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama
 • Svoje radove sudionici mogu iskazati :
 • riječima u vidu kratkih rečenica, izreka ispisanih dječjom rukom (ako su školska djeca) ili zabilježenih od odgajatelja (ako su u pitanju djeca predškolske dobi);
 • crtežom- ovaj oblik iskazivanja poruka osobito preporučamo za djecu predškolske i mlađe školske dobi/ Crteži mogu biti popraćeni kratkim zapisom dječje misli-poruke.
 • izrada dvodimenzionalnih likovnih radova dozvoljena je u svim stilovima i tehnikama (olovka, akvarel, kolaž), na formatu papira maksimalne veličine oznake B1 (1000 x 707 mm)
 •  fotografijom motivski/tematski osmišljenom i snimljenom od strane djeteta; fotografija treba sadržavati određenu tematsku poruku djeteta/ ovaj “novi” mogući oblik iskazivanja, preporučamo, za djecu školske dobi (viši razredi osnovne škole 7. i 8.). Fotografija može biti popraćena kratkim zapisom dječje misli – poruke ili samo naslovom fotografije koji odgovara sadržaju/temi fotografije kojom je vizualno iskazana  dječja poruka
 • literarni radovi šalju se u pisanom obliku i snimljeni na CD/DVD mediju
 • Rad možeš prijaviti individualno ili u grupi svojih vršnjaka.
 • Svaki individualni rad se prijavljuje zasebno (jedno dijete jedan rad) ili dok se grupni rad prijavljuje skupno (grupa djece-jedan rad).
 • Na Natječaj možeš poslati maksimalno tri rada, neovisno o tome o kojoj je vrsti rada riječ.

Podaci uz radove

Svaki prijavljeni rad mora na kraju imati:

 • ime i prezime djeteta
 • godine starosti
 • naziv dječjeg vrtića, škole ili institucije koju dijete pohađa
 • na crtežima sve navedene podatke ispišite na poleđini
 • na fotografijama sve navedene podatke ispišite na poleđini, uz “naziv  fotografije “  ili priložite na posebnom papiru uz CD, u slučaju digitalne fotografije.

RADOVI BEZ NAVEDENIH PODATAKA NEĆE SE UZIMATI U OBZIR.

Uz rad treba priložiti PRIJAVNICU

PROCJENA PRISTIGLIH RADOVA – TKO I KAKO?

 1. Prijave će ocjenjivati Komisija koju će činiti 5 vijećnika XII saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatije, profesor hrvatskog jezika i profesor likovne umjetnosti te volonter DND Opatija.
 2. Iz Natječaja će biti isključeni radovi pristigli nakon njegova zaključenja, kao i radovi koji promiču netoleranciju, nasilje, nasilnu komunikaciju te kojima se krše osnovna ljudska prava i slobode. Radovi kojima se krše autorska prava također će biti isključeni iz Natječaja.
 3. Autorima najboljih radova biti će dodijeljene plakete, pohvale i nagrade. Proglasit ćemo najbolje mentore.
 • Predstavljanje nagrađenih radova održat će se 9.10.2020. godine u Galeriji „Laurus“ Lovran u okviru izložbe DND Opatija „Jeseni u čast“
 • Najbolji radovi biti će reproducirani u brošuri „Sve što znam o Lovranu i lovranskom maruniću“ – koja će biti predstavljena u mjesecu prosincu u okviru Dana dječjih radosti.

VAŽNO!

Prijavitelji se obvezuju da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti bez naknade. Učenički radovi se ne vraćaju.

PRIJE KRAJA…

 • Svi sudionici Natječaja dobit će Zahvalnicu za sudjelovanje putem elektroničke pošte tijekom mjeseca listopada 2020. godine.
 • Sadržaj radova je isključiva odgovornost autora/autorice i njihovih mentora te DND Opatija i partneri u provedbi ovog projekta ne preuzimaju odgovornost za bilo kakve nesuglasice i sporove vezane uz vlasništvo i autorska prava koja natjecatelji i natjecateljice pošalju na Natječaj.
 • Prijavom na Natječaj pristaješ da se tvoj rad koristi u promotivne svrhe programa i projekata DND Opatija.
 • U Natječaju ne mogu sudjelovati zaposlenici i volonteri DND Opatija te članovi  Komisije za odabir pristiglih radova.
 • Pravila Natječaja i prijavnice se mogu preuzeti na stranicama DND Opatija www.dnd-opatija.hr.

Prije nego li kreneš pisati, crtati ili fotografirati postavi si slijedeća pitanja:

„Što znam o Lovranu? Što povezuje Lovran i marun? Koja su obilježja Lovrana i Lovranštine, po čemu su poznati? Što bih svom gostu želio/la pokazati u mom Lovranu?“  dobivene odgovore  iskazane u crtežu, fotografiji, riječima dostavi poštom na adresu:

Društvu „Naša djeca“ Opatija, Stubište Lipovica 2, 51410 Opatija ili osobno u ured DND Opatija, svakog radnog dana od 8 do 16 sati.

Najkasnije do 5. listopada 2020. godine

 • Za sva pitanja i nejasnoće možeš nam se obratiti na naš mail: info@dnd-opatija.hr ili na telefon 272-443 potraži Sanju.
 • Sudjelujući u ovom Natječaju u potpunosti prihvaćaš Pravila Natječaja.

PRIJAVNICA