Humanitarna akcija “Pun kofer prijateljstva”

Društvo “Naša djeca“ Opatija podržalo je zajedničku humanitarnu akciju „Pun kofer prijateljstva“ za djecu s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije koju je na inicijativu Društva Naša djeca Grada Vinkovaca, pokrenuo Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s Društvima Naša djeca iz cijele Hrvatske.

Nositelj akcije je Društvo Naša djeca Grada Vinkovaca koje se zajedno s Društvom psihologa Vukovarsko-srijemske županije od samog početka proglašenja stanja katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji zauzelo za djecu s poplavljenih područja kako bi im se organiziralo kvalitetno provedeno slobodno vrijeme i pružilo adekvatnu psihosocijalnu pomoć.

Cilj ove akcije bio je osigurati svakom djetetu poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije pojedinačno putnu torbu (kofer) s najosnovnijim osobnim stvarima za svaku priliku. S obzirom na to da se djeca i njihove obitelji neće moći vratiti kući još nekoliko mjeseci, a u tom periodu će mijenjati adrese na kojima će boraviti, želimo im olakšati život “ptica selica” do povratka njihovim domovima.

Akcija je započela 15. rujna te je trajala do 15. listopada 2014. godine, a po potrebi će se i nastaviti.

Svako Društvo Naša djeca je osiguralo kofer (na kotačiće) i odabralo svoj način na koji će napuniti kofer po danoj specifikaciji za točno određeno dijete. Prikupljene osobne stvari su nove i prema točnim potrebama djeteta (dob, spol, veličina). Svako Društvo Naša djeca bilo je odgovorno da na kraju akcije kofer bude pun i dostavljen organizatoru akcije do 15. listopada 2014. Društvo “Naša djeca“ Opatija higijenskim i ostalim potrepštinama napunilo je dva kofera za dva dječaka od 3 i 4 godine.

Svečano uručivanje kofera djeci održat će se na 19. Smotri dječjeg stvaralaštva u Vinkovcima, (17.-19.10.2014.) u nedjelju, 19. listopada 2014. iza revijalnog dijela Smotre.

Od 1993. svake se godine u drugom gradu-domaćinu održava Smotra dječjeg stvaralaštva pod nazivom “Radost, igra i stvaralaštvo djece”. Na smotrama dječjeg stvaralaštva sudjeluje preko 1000 djece i voditelja iz brojnih Društava Naša djeca diljem Hrvatske gdje djeca prikazuju svoja najbolja likovna, plesna, scenska, recitatorska, lutkarska, glazbena, novinarska i filmska dostignuća ostvarena tijekom godine u Društvima Naša djeca.