GODIŠNJE SAVJETOVANJE KOORDINATORA AKCIJE”GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE” I PROGLAŠAVANJE NOVIH GRADOVA/OPĆINA – PRIJATELJA DJECE U HRVATSKOJ

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, 25.11.2013. održano je tradicionalno godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji, predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj, kao i djeca članovi Dječjih foruma i Dječjih gradskih vijeća.

Kao predstavnici Grada Opatije i Općine Lovran sudjelovali su predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Opatija – Grad prijatelj djece“ Sanja Škorić, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti općine Lovran Velinka Sušanj, edukatorica vijećnika DGV-a Ana Kola te članovi Dječjeg gradskog vijeća Opatija i Dječjih foruma Društava “Naša djeca“ Opatija i ogranka Lovran.

Opatijski DGV-ovci Teo Mender i Tara Tomić održali su pozdravni govor dok su Antonia Škorić, Karlo Brckan, Irena Petković i Ivan Tancabel prezentirali Obilježavanje 2013. – Europske godine građana u Opatiji i Lovranu. Navedenom prezentacijom upoznali su prisutne s akcijama i programima koje su provodili u 2013. godini: “Maraton tolerancije i prijateljstva“, Međunarodni projekt vršnjačkog istraživanja na temu dječje participacije, “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!“, Svečana sjednica povodom obilježavanja Dana usvajanja Konvencije UN-a o pravima djece, obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica potpisivanje peticije za promicanje prava djeteta, predstavljanje novog Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta… Na Savjetovanju sudjelovali su još Katja Knežević, Luka Uzelac i novoizabrana dječja gradonačelnica Opatije Petra Peloza.

Dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, Sonja Borovčak i Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija i predstavnik Vijeća za djecu  predstavili su Nacrt prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020. godine.. Prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, upoznao je sudionike s ključnom ulogom lokalne zajednice u ostvarivanju prava djeteta dok je Tamara Tomažić Varga predstavila novi projekt Ureda UNICEF-a za Hrvatsku „Djeca su naš najvažniji posao“ koji se provodi u suradnji s privatnim sektorom.

U svečanom dijelu Savjetovanja dodijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2013. godini. Ove godine prijavljeno je 44 naj-akcija iz 38 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 16 gradova/općina. Gradu Opatiji dodijeljena je pohvala za uspješno provedenu Naj-akciju 2013. pod nazivom “Maraton tolerancije i prijateljstva“, dok je Općini Lovran također dodijeljena pohvala za Naj-akciju pod nazivom “Lovranski dječji dan – dječji razigrani grad“. Grad Jastrebarsko, Grad Rovinj, Općina Mače i Općina Tuhelj proglašeni su novim dobitnicima prestižnog naziva “Grad/Općina prijatelj djece“.