Dječja prava i digitalni svijet

u okviru projekta „Klikni i sudjeluj u svojoj zajednici“ Društvo „Naša djeca“ Opatija i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Dječja prava i digitalni svijet

Danas je gotovo nemoguće da dijete odrasta bez računala i ostale informacijske i komunikacijske tehnologije koja čini dio naše svakodnevnice, omogućavajući djeci i mladima zabavu i povećane mogućnosti za učenje i komuniciranje, ali i način da se djeca upoznaju sa svojim pravima.

„Digitalna generacija“, djeca i mladi koji odrastaju uz televizijske zaslone, zaslone računala i mobilnih telefona posebno je podložna utjecaju novog medija. Današnja generacija djece novu tehnologiju upotrebljava kao način života. Oni se s njom druže u svoje slobodno vrijeme, za obavljanje raznih zadataka, odlično su informatički pismeni, razumiju se u tehnologiju bolje od roditelja.

Današnja djeca upravo zbog toga često manipuliraju svojim roditeljima uz pomoć novih medija.

Danas s jedne strane imamo oduševljenu djecu elektroničkim medijima, a s druge strane zbunjene i zabrinute roditelje kojima je potrebna podrška i edukacija kako se nositi sa životom svoje djece u online svijetu.

Djeca su danas pretjerano zaokupljena internetom, video igrama, društvenim mrežama na štetu svojih školskih obaveza, druženja s prijateljima. Sve se više osamljuju, gube nadzor nad svojim ponašanjem te sve teže i teže prekidaju svoju naviku gledanja, pretraživanja, sudjelovanja u videoigrama i postaju potencijalni ovisnici.

Jedno od troje korisnika internete je dijete, stoga je važno da djeca budu zaštićena i sigurna u online svijetu!

Pobjeda za djecu u svijetu!

Odbor za prava djeteta Ujedinjenih naroda (UN Committee on the Rights of the child) – tijelo UN-a koje prati provedbu Konvencije o pravima djeteta –  u veljači 2021. je objavilo da je usvojilo Opći komentar 25 (GC 25) kojim se uređuju dječja prava u digitalnom okruženju.

Imaju pravo biti ravnopravni digitalni građani, danas i sutra!

VAŽNO!

Države potpisnice Konvencije (njih 196) morat će formalno podnositi godišnje izvještaje kako su svojim djelovanjem osiguravale najbolji interes djece u digitalnom okruženju, kako su se poštovala prava djece na privatnost, pravo na pristup informacijama koje su istinite te kako su se informacije prilagođavale dječjoj dobi i jeziku.

Opći komentar 25 plod je trogodišnjeg rada stotine organizacija, 40 predstavnika država, 700 djece (u 27 zemalja je 700 + djece dalo svoje komentare što je uvaženo i uvršteno u dokument) i 50 stručnjaka iz 27 zemalja koji su doprinijeli upravljanju procesom i stvaranju dokumenta.