Opatija

 

 

Video “20 godina nam je tek“  povodom obilježavanja 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”

„ 2020. godina je godina u kojoj obilježavamo 15 godina od kada je naš Grad dobio počastan i obvezujući naslov „Grad Opatija prijatelj djece“.

Veliki doprinos u dobivanju titule „prijatelja djece“ dalo je Društvo „Naša djeca“ Opatija koje tijekom svih ovih godina, a ubrzo ćemo obilježiti 70-ti rođendan, bio inicijator, pokretač velikih akcija i aktivnosti kojima se mijenjao život za našu djecu u našem gradu.“

EUROCHILD KONFERENCIJA „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“, OPATIJA 2018.

 Više od tristo vodećih stručnjaka iz područja dječjih prava, članova udruga, kreatora javnih politika te djece i mladih iz 39 europskih država boravilo je od 29. do 31. listopada u Opatiji i sudjelovalo u radu konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije bili su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece. Tema konferencije bila je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Moto konferencije osmislila su djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Posljednjeg dana konferencije održane su interesantne radionice Žive knjižnice, na kojima su voditelji radionica svoja iskustva i savjete podijelili sa sudionicima, a na zatvaranju konferencije predstavljene su i preporuke djece i mladih upućene kreatorima javnih politika, koje glase:

 1. Svaka vlada u Europi trebala bi uvesti edukaciju o dječjem pravu na sudjelovanje kao obvezan dio kurikuluma svake škole;
 2. Svaka vlada u Europi trebala bi implementirani strategiju inkluzivne participacije, za SVU djecu, koja obvezuje lokalne, regionalne i nacionalne kratore javnih politika da uzmu u obzir dječje stavove;
 3. Svaka vlada u Europi trebala bi biti obvezna pružiti dokaz o utjecaju djece u sastavljanju programa te sudjelovanju u donošenju odluka i njihovoj provedbi.

14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske – susreti Dječjih vijeća Hrvatske treći put u Opatiji

14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske održavaju se u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije. Domaćin susreta je DND Opatija i Grad Opatija.

Sudionike iz Dječjih vijeća Čakovca, Dubrovnika, Jastrebarskog, Karlovca, Koprivnice, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Pregrade, Preloga, Pule, Rovinja, Šibenika, Tuhelja, Varaždina i Velike Gorice pozdravili su gradonačelnik Ivo Dujmić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr. sc. Aida Salihagić Kadić, tajnica DND-a Opatija i zamjenica predsjednice Saveza DND-a Hrvatske Sanja Škorić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač.

Proglašeni su i „Naj-projekti 2018“, a nagrade su osvojila Dječja vijeća iz Pregrade i Pule. Riječ je o natječaju za najbolje projekte koje su osmislila djeca, a koji poboljšavaju život djece u njihovim sredinama. Prijavljeno je 15 projekata iz cijele Hrvatske, a komisija sastavljena od članova 11. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije odlučila je da su Naj-projekti „Veseli tjedan“ Dječjeg gradskog vijeća Pregrade i „Edukativna predstava u formi forum kazališta“ Dječjeg vijeća iz Pule.

Ovogodišnji Susret Dječjih vijeća je dio velike europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ Eurochild organizacije, koja se paralelno održava u Opatiji, a u sklopu Susreta održat će se edukativne i zabavne radionice za djecu i mentore na temu sudjelovanja djece u donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini pod nazivom „Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama“. Djeca će donijeti i svoju Deklaraciju, koju će predstaviti sudionicima međunarodne konferencije Eurochilda.

Svoje su zaključke i poruke odraslima prezentirali i predstavnici 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, koji se u Opatiji odvijao paralelno uz Eurochild konferenciju – Nikola Dujmović iz DV Rovinj, Lucija Brajković iz DGV-a Opatija i Barbara Golub iz DV Jastrebarsko. Oni su poručili kako odrasli trebaju prihvaćati djecu kao ravnopravne partnere u procesu donošenja odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, senzibilizirati medije za prepoznavanje važnosti prava djece te kako djeca trebaju slušati odrasle, a odrasli trebaju čuti i slušati djecu jer samo uz suradnju i zajednički trud možemo osigurati da se čuju glasovi djece.

Ideja o organizaciji Susreta Dječjih vijeća krenula je iz Opatije 2004. godine na prijedlog male vijećnice Eme Starčić iz II. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Vijećnici DGV-a su podržali Emin prijedlog i dodijelili sredstava iz njihovog Malog proračuna organizaciji Susreta. Na tom prvom susretu sudjelovala su četiri vijeća, da bi danas broj sudionika narastao do dvadesetak. Nakon toga Opatija je bila domaćin i 2008 .godine, a ove joj je godine ta čast pripala po treći put.

Kölnska deklaracija

Na svjetskom Summitu Gradova prijatelja djece održanom u organizaciji UNICEF-a u Kölnu od 15. do 18. listopada dodijeljene su nagrade Child Friendly Cities Inspire Awards 2019, gdje se Opatija plasirala među pet finalista u kategoriji Značajno sudjelovanje djece te je svrstana na popis 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece koji potiču inovativna i nadahnjujuća rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava na lokalnoj razini. Od kandidiranih 110 gradova u 6 kategorija Opatija je stigla do finala te zaslužila posebnu zahvalu UNICEF-a za nadahnuće i poticanje gradova širom svijeta da implementiraju primjere dobre prakse s ciljem poboljšavanja života djece.

Kölnska Deklaracija gradonačelnika Gradova prijatelja djece

Gradovi i zajednice sve više zauzimaju glavno (centralno) mjesto u unapređivanju dječjih prava i ključni su pokretači u izgradnji održivih, gradova prijatelja djece u budućnosti.

Mi, gradonačelnici i gradski čelnici širom svijeta, okupili smo se na prvom Samitu gradova prijatelja djece u Kölnu, u Njemačkoj, od 17. do 18. listopada 2019. kako bismo proslavili 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta i sve veću predanost unapređenju života, mogućnosti i dobrobiti svakog djeteta kroz Inicijativu gradova prijatelja djece.

Pozdravljamo Manifest o gradovima prijateljima djece koji su na Samitu predstavili predstavnici djece i mladih iz gradova prijatelja djece i ostalih zajednica.

Svjesni smo da Konvencija o pravima djeteta i ciljevi održivog razvoja (SDG-ovi) idu ruku pod ruku i da se prava djece ne mogu ostvariti bez uspješne primjene SDG-ova i obrnuto.

Izjavljujemo svoju posvećenost provedbi Konvencije o pravima djeteta za svako dijete zajedno sa svim relevantnim dionicima u našim gradovima i zajednicama kako bismo osigurali sveobuhvatna rješenja i ispunjenje Konvencije.

Obvezujemo se provoditi Inicijativu gradova prijatelja djece i osigurati da svako dijete i mlada osoba uživa svoj puni potencijal ravnopravnim ostvarivanjem svojih prava unutar svojih gradova i zajednica postižući sljedeće ciljeve:

 1. Lokalne vlasti svako dijete i mladu osobu cijene, poštuju i odnose se prema njima pošteno;
 2. Svako dijete i mlada osoba imaju svoj glas, potrebe i prioritete koji se čuju i razmatraju u javnim zakonima, politikama, proračunima i odlukama koje utječu na njih;
 3. Svako dijete i mlada osoba imaju pristup kvalitetnim osnovnim uslugama (uključujući zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, prehranu, rani razvoj djece, pravdu i podršku obitelji);
 4. Svako dijete i mlada osoba žive u sigurnom, zdravom i čistom okruženju;
 5. Svako dijete i mlada osoba imaju mogućnosti uživati u obiteljskom životu, igri i slobodnom vremenu.

Da bismo realizirali ove ciljeve, posebno se zalažemo za:

 • Demonstriranje konkretnih, održivih i mjerljivih rezultata za djecu;
 • Unaprjeđenje značajnog i inkluzivnog sudjelovanja djece;
 • Uklanjanje diskriminacije djece i mladih u politikama i inicijativama.

Pozivamo nacionalne i regionalne vlasti da podrže gradove i zajednice u opredjeljenju da postanu prijatelji djece osiguravajući da svako dijete i mlada osoba dostigne svoj puni potencijal jednakom realizacijom prava unutar svojih gradova i zajednica.

Pozivamo sve dionike koji izravno i neizravno utječu na živote djece i mladih, uključujući Ujedinjene narode, privatni sektor, organizacije civilnog sektora, udruženja, akademske zajednice i medije, da poštuju i podržavaju prava djeteta i dobrobit djece.

Usvojena jednoglasno 18. listopada 2019. u Kölnu, Njemačka, a proglašena od strane gradonačelnice Kölna, Henriette Reker, te gradonačelnici i čelnici sljedećih gradova…

Opatija jedini hrvatski grad koji je potpisao Kölnsku deklaraciju gradova prijatelja djece. Akcija Gradovi prijatelji djece kod nas se provodi od 1999. godine i jedan smo od prvih šest gradova u Hrvatskoj koji je 2005. godine ponio titulu Grad prijatelj djece, a što nas svrstava u pionire na svjetskoj razini.

 

Izvedbeni planovi ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija