Likovni natječaj za logo NEF-a Hrvatske

Krajem 2019. godine osnovali smo 1. Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochilda Hrvatske kojeg čine predstavnici dječjih vijeća iz Nove Gradiške, Zaboka, Varaždina, Opatije, Tuhelja, Pregrade, Velike Gorice, Jastrebarskog, predstavnici Osnovne škole „P. Zrinski Čabar“ te predstavnici Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochilda Hrvatske (NEF) raspisao je likovni natječaj kojim poziva svu djecu od 9 do 15 godina uključenu u rad DV, DF, MMS-a, građanski odgoj da prijave svoje radove čija je tema izrada loga NEF-a.

PRAVILA  NATJEČAJA

O ORGANIZATORU I SVRSI NATJEČAJA

Organizator Natječaja je Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske uz potporu Eurochild organizacije, Društva „Naša djeca“ Opatija i Saveza DND Hrvatske.

Ciljevi Natječaja su :

 • izrada vizualni identitet (loga/ znaka) Nacionalnog forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske koji će predstavljati osnovni element vizualne komunikacije i identifikacije NEF-a
 • poticanje djece na slobodno i kreativno izražavanje vlastitog mišljenja.

Natječaj je otvoren do 25.veljače 2020. godine

U Natječaju mogu sudjelovati ravnopravno djevojčice i dječaci u dobi od 9 do 15 godina uključene u rad Dječjih vijeća Hrvatske, Dječjih foruma Hrvatske, osnovnih škola te Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

ŠTO  MOŽEŠ PRIJAVITI NA NATJEČAJ?

 1. Na Natječaj možeš prijaviti radove u sljedećim kategorijama:
 • likovni radovi učenika od IV. do VIII. razreda osnovne škole
 • likovni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama.
 1. Svoje radove sudionici mogu iskazati :
 • Kombinacijom teksta i simbola.

Logotip i/ili znak je  identitet koji vizualno predstavlja i omogućuje izdvajanje i različitost od ostalih sličnih projekata/aktivnosti. 56% logotipa top brandova se sastoji od teksta i simbola. Ovakvi logotipi se često mogu razdvojiti, što daje mogućnost da se koristi tekst ili simbol samostalno.

Logotip i/ili znak mora biti kratak, jasan i inovativan.

Osnovni likovni elemente koji bi se trebali nalaziti u budućem logu/znaku modela stvaranja identiteta NEF-a Hrvatske:

 • naziv (Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochid Hrvatske – NEF Hrvatske)
 • zaštitni znak
 • logotip (Logotipi koji imaju svrhu privući ciljanu skupinu poput djece ili mladih, trebali bi imati ukomponirane vedre, žive i šarolike boje)
 • boje (kombinacija bijele, narančaste i pariško plave / boje organizacija koje provode projekt NEF-a Hrvatske)

Vodite računa o tome da boja logotipa i pozadine moraju biti usklađene kako ne bi došlo do nepodudaranja i nekompatibilnosti između njih.

 • tipografije (font mora biti jasan, čitljiv u svim veličinama i točno prikazivati djelatnost na koju se odnosi)

VAŽNO:

Svaki logotip, koji se osim tipografije sastoji i od ilustracije, mora biti dizajniran na način koji omogućuje jednostavnu realizaciju u svim tehnikama tiska, ne bi smio sadržavati

estetske dijelove poput sjena, pretapanja boja i sličnih likovnih elemenata koje je teško

reproducirati u nekim tiskarskim tehnikama.

3. Rad možeš prijaviti individualno ili u grupi svojih vršnjaka.

4. Svaki individualni rad se prijavljuje zasebno (jedno dijete jedan rad) ili dok se grupni rad prijavljuje skupno (grupa djece-jedan rad).

5. Na Natječaj možeš poslati maksimalno tri rada.

Podaci uz radove

Svaki prijavljeni rad  mora na kraju imati:

 • ime i prezime djeteta
 • godine starosti
 • naziv dječjeg vijeća, dječjeg foruma, škole ili institucije koju dijete pohađa
 • na crtežima sve navedene podatke ispišite na poleđini

RADOVI BEZ NAVEDENIH PODATAKA NEĆE SE UZIMATI U OBZIR.

Uz rad treba priložiti PRIJAVNICU koju možeš naći na stranici www.dnd-opatija.hr – Projekt „Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske – NEF“ – natječaj prijavnica.

PROCJENA PRISTIGLIH RADOVA – TKO I KAKO?

 1. Prijave će ocjenjivati Povjerenstvo koje će činiti 5 vijećnika NEF-a, profesor hrvatskog jezika i profesor likovne umjetnosti.
 2. Iz Natječaja će biti isključeni radovi pristigli nakon njegova zaključenja, kao i radovi koji promiču netoleranciju, nasilje, nasilnu komunikaciju te kojima se krše osnovna ljudska prava i slobode. Radovi kojima se krše autorska prava također će biti isključeni iz Natječaja.
 3. Najbolji radovi biti će reproducirani u brošuri „Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske – NEF“ –  te će biti predstavljeni na izložbi u mjesecu svibnju (Europski tjedan) 2020. godine.

VAŽNO!

Prijavitelji se obvezuju da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti bez naknade. Pristigli dječji radovi se ne vraćaju.

Posebnost ovog Natječaja ogleda se u tome što su:

 • uvjete Natječaja osmislili su vijećnici I saziva Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske
 • povjerenstvo za odabir radova činit će 5 vijećnika I saziva NEF-a i 2 odrasle osobe
 • rezultat Natječaja bit će brošura „Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske – NEF HRvatske“- Tekstovi djece biti će prevedeni s hrvatskog na talijanski, njemački i engleski jezik čiji su autori
 1. Svi sudionici Natječaja dobit će Zahvalnicu za sudjelovanje putem elektroničke pošte tijekom mjeseca travnja 2020. godine.
 2. Sadržaj radova je isključiva odgovornost autora/autorice i njihovih mentora te DND Opatija i partneri u provedbi ovog projekta ne preuzimaju odgovornost za bilo kakve nesuglasice i sporove vezane uz vlasništvo i autorska prava koja natjecatelji i natjecateljice pošalju na Natječaj.
 3. Prijavom na Natječaj pristaješ da se tvoj rad koristi u promotivne svrhe programa i projekata „Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske“.
 4. U Natječaju ne mogu sudjelovati zaposlenici i volonteri Eurochild organizacije, DND Opatija, Saveza DND Hrvatske te članovi  Komisije za odabir pristiglih radova.
 5. Pravila Natječaja i prijavnice se mogu preuzeti na web stranicama DND Opatija

Svoje radove dostavi poštom na adresu:

Društvo „Naša djeca“ Opatija, Stubište Lipovica 2, 51410 Opatija ili osobno u ured DND Opatija, svakog radnog dana od 8 do 16 sati.

Najkasnije do 25. veljače 2020. godine.

Za sva pitanja i nejasnoće možeš nam se obratiti na naš mail dnd.opatija@gmail.com ili na telefon 051 272-443.

Sudjelujući u ovom Natječaju u potpunosti prihvaćaš Pravila Natječaja.

Plakat 

Prijavni obrazac