Volontiraj s nama

Osnovna definicija volonterstva koju je prihvatila Republika Hrvatska (Zakon o volonterstvu NN 58/07) glasi: „Volontiranjem se, u smislu ovoga Zakona, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“.

Osnovni zakon koji regulira volontiranje u Republici Hrvatskoj je Zakon o volonterstvu. Na snagu je stupio u lipnju 2007. godine i predstavlja prvi normativni akt koji volonterstvu u Hrvatskoj prilazi na cjelovit i obuhvatan način. Zakon o volonterstvu (NN 58/07 i 22/13) donesen je kako bi se osiguralo društveno okružje povoljno za razvoj volonterstva, spriječile moguće zlouporabe, zaštitilo volontere i organizatore volontiranja te kako bi se na zakonskoj razini uredio položaj svih pravnih i fizičkih osoba uključenih u organizirano volontiranje.

U Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko godina razvijaju novi pristupi organiziranom volontiranju. Uglavnom se volonterske aktivnosti provode kroz organizacije civilnog društva i ustanove zdravstvene i socijalne skrbi koje na ovaj način podižu kvantitetu i kvalitetu svojih aktivnosti i usluga.

Ako si student psihologije, pedagogije, predškolskog odgoja, učiteljskog smjera, socijalnog rada, ili studiraš u blizini naše udruge možeš se uključiti u rad naše organizacije i postati volonter Društva „Naša djeca“ Opatija!

Volonteri daju veliku snagu i podršku našoj udruzi te ih svake godine na Međunarodni dan volontera (5. prosinca) nagrađujemo i javno pohvaljujemo.

Naša su vrata otvorena svim mladim ljudima dobre volje i velikog srca koji žele i mogu doprinijeti radu naše udruge!

Volontirati je moguće u našim akcijama i na našim manifestacijama (Mića marunada, Opatijski i Lovranski dječji dan, Dječji tjedan, Obiteljskim potragama za opatijskim blagom ili Božićnom čarolijom…); tjedno u našim aktivnostima npr. Radionici igraonici „Kolibrići“ namijenjenoj djeci s teškoćama u razvoju; možete pomagati i našim osnovnoškolcima u savladavanju školskog gradiva i još puno, puno toga.

Stubište Lipovica 2, 51410 Opatija
Tel./fax. 051/272-443
E-mail: info@dnd-opatija.hr
Facebook: Društvo “Naša djeca” Opatija