“Tko tolerira, profitira” – Dan ružičastih majica

Image00005

Pod motom “Tko tolerira, profitira!” učenici  OŠ “R.K. Jeretov” Opatija i OŠ Viktora Cara Emina Lovran obilježili su Dan ružičastih majica u suradnji s Policijskom postajom Opatija i Društvom “Naša djeca” Opatija.

Osim podijele edukativnog materijala, zajedničkom fotografijom odaslana je poruka zajedništva u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Inače, ovaj dan nastao je kao podrška dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu teško bolesnoj majci – to je ujedno i razlog zašto se nosi ružičasta boja.

Zašto je važno obilježiti Dan ružičastih majica? Jer…

Statistike govore da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja. 27% njih svakog ili gotovo svakog dana doživljava neku vrstu nasilja, dok se 16 posto djece nasilnički ponaša prema drugima ( istraživanje je vršila Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba). Navedeni statistički podaci govore o važnosti razvijanja programa prevencije bilo kakvog oblika nasilja, naročito nad i među djecom.

Image00001 Image00002 Image00003 Image00004