Noć muzeja u Društvu “Naša djeca” Opatija

Povodom Noći muzeja DND Opatija organiziralo je 31.siječnja 2020. godine od 17,30 do 19,30 sati razgled izložbe dječjih igračaka od 1920. godine do danas. Izložba predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u Hrvatskoj i svijetu.

Već više od deset godina DND Opatija sakuplja igračke i običaje djece Europe i svijeta koje smo do sada predstavili djeci predškolske i školske dobi na dvije izložbe u Galeriji Laurus Lovran te djeci Gorskog kotara pod nazivom  „Putujuća izložba igračaka djece Europe“. Do ideje smo došli želeći djeci uključenim u rad Dječjih foruma ( slobodne aktivnosti djece putem koje ona uče o svojim pravima i obavezama) približiti život njihovih vršnjaka u Europi i svijetu i povijest dječjih igračaka od početka 20. stoljeća do današnjih dana.

Zbirku igračaka čine igračke djece iz raznih država Europe i svijeta uključujući i Hrvatsku do kojih smo došli zahvaljujući veleposlanstvima u RH, prijateljima i dobročiniteljima a dio smo igračaka i sami kupili na našim putovanjima ( susreti djece Europe, međunarodnim konferencijama i sl.).  sim za širu publiku organizirana su i posebna razgledavanja u prijepodnevnim satima za učenike Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija. Djeci je uz razgled igračaka prezentirana povijest nastanka raznih igračaka. Mališani su sa zanimanjem poslušali i razgledali izložbu. Na kraju razgleda izložbe igrali su društvene igre i slagali puzzle.

Između ostalog na izložbi su se mogle vidjeti igračke iz naše tvornice „Biserka“ iz Zagreba. Mickey Mouse, Snjeguljica, Pajo Patak, Pluton i Šiljo neki su od popularnih crtanih likova Walta Disneyja s kojima su se u djetinjstvu zahvaljujući zagrebačkoj tvrornici “Biserka”, jedinoj s Disneyjevom licencom u bivšem socijalističkom bloku, mogle igrati generacije djece od šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok ih danas skupljaju mnogi kolekcionari “vintage” igračaka.

Uživo se mogu pogledati igračke 50-tih i 60- tih godina poput slagalica, hula hopa, autića, zatim 80-tih likovi iz Ulice Sezam, prvi GameBoy, društvene igre, twister, 90-tih i 2000-tih Šturmpfovi, Pokemoni, Diddlina, Baribike iz raznih godina i druge igračke do današnjih dana.

S igračkama od 1920. godine do 1950. godine djeca se mogu upoznati putem power point prezentacije.

Jedan kutak smo posvetili tradicionalnim Hrvatskim igračkama čija je izrada  počela u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana u selima općina Marija Bistrica i Gornje Stubice. Postoji oko 50 modela igračaka poput svirala, klepetaljki (ptica s kotačićima koja se gura na štapu), tamburice, drvene životinje, najčešće konjići, zviždaljke, modeli automobila, kamiona, vlakova, aviona, dječji namještaj za lutke. Prije devet godina, 2009. tradicijske drvene igračke postale su dio nematerijalne svjetske baštine na listi UNESCO-a, a nalaze se i na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ovo je samo dio zbirke  igračaka Društva „Naša djeca“Opatija koju čini više od 1000 igračaka, a koje nismo mogli sve izložiti zbog prostornog ograničenja. Zbirku čine dvije „vrste“ igračaka, jedna su tipične igračke djece iz pojedinih europskih i svjetskih zemalja dok drugu cjelinu čine igračke kroz povijest.