Međunarodni dan prevencije nasilja nad djecom

Živim život bez nasilja

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i nasilja nad djecom obilježava se od 2000. godine na inicijativu Woman’s World Summit Foundation (WWSF) u cilju kreiranja kulture prevencije nasilja nad djecom širom svijeta te kako bi se promovirala dječja prava, kojima je glavni prioritet prevencija zlostavljanja djece u svakom obliku.

Svjetske studije o nasilju nad djecom upozoravaju da čak 40 milijuna djece u svijetu pati zbog zlostavljanja i zanemarivanja.

U Hrvatskoj se svake godine policiji prijavljuje na tisuće takvih slučajeva, ali mnogi oblici zlostavljanja ostaju neprepoznati, jer se djeca ne usude zatražiti pomoć ili zato što odrasli ignoriraju opasnosti kojima su izložena. Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji utječe na njihov razvoj. Dijete izloženo fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju doživljava traume koje mogu ostaviti posljedice i u odrasloj dobi. Smisao obilježavanja ovog datuma razvijanje je kulture prevencije u društvu te građenje ozračja „nulte tolerancije” prema svakoj vrsti nasilja nad djecom.