Međunarodni dan dječjih prava

DSCN5616

Međunarodni dan dječjih prva / dan kada je usvojena Konvencija UN-a o pravima djeteta na 44. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku 1989. godine.

Potpisnici Konvencije o pravima djeteta teže razumijevanju, prihvaćanju i općenitoj dobrobiti sve djece svijeta.

Stupanj poštivanja temeljnih dječjih prava je pokazatelj napretka društva u cjelini. Nažalost, svjedoci smo kako danas još uvijek u različitim dijelovima svijeta djecu iskorištavaju na nemilosrdne načine: kao vojnu i radnu snaga, u trgovini ljudima, seksualnom iskorištavanju i slično. Time ih se kažnjava na najgori mogući način oduzimajući im i sadašnje djetinjstvo i budući lagodan život koji bi imali uz pravilnu skrb i obrazovanje. Ostvarivanje dječjih prava važno je pitanje kojim se trebaju pozabaviti najviše institucije svake zemlje.

I danas u 88 zemalja svijeta nije zabranjeno batinanje djece, izjavila je povjerenica UN-a. Promjena u ovim zemljama mogla bi uslijediti ukoliko bi se o patnjama koje trpe djeca prestalo šutjeti. Milijunima djece na svijetu uskraćena su osnovna životna prava. Vlade i organizacije za skrb djece imaju velik i težak zadatak osigurati svoj djeci na svijetu život dostojan djeteta, život u kome će se poštivati osnovna dječja prava.

Dječja prava temelj su izgradnje naprednog društva!

Dječja prava dijelimo na:

PRAVA PREŽIVLJAVANJA (hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard);

RAZVOJNA PRAVA (razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet);

PRAVA SUDJELOVANJA (donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama);

PRAVA ZAŠTITE OD zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Mi odrasli obećali smo djeci izgraditi svijet dostojan svakog djeteta! Učinimo to!

“Ne mijenjate svijet, promijenite život jednog djeteta” – Ujedinjeni narodi