Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja

europski_dan_zastite_djece_od_seksualnog_iskoristavanja_i_zlostavljanja

U prigodi obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, koji se od 2015. godine na inicijativu Vijeća Europe obilježava 18. studenoga, ističemo važnost podizanja svijesti i poticanja otvorene rasprave o zaštiti djece od seksualnog nasilja.

Djeca žrtve seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja trpe mnogo više od same nedopustive povrede njihovog tjelesnog integriteta. Seksualno nasilje utječe na njihovo mentalno zdravlje te narušava njihovo povjerenje prema odraslima. Upravo iz navedenog razloga, od presudne je važnosti kontinuirano provoditi aktivnosti usmjerene osvještavanju javnosti o načinima na koje društvo u cjelini treba postupati prilikom pojave seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.

Današnji dan je prigoda u kojoj možemo objektivnim sagledavanjem učinjenog potaknuti daljnje zajedničko djelovanje svih nadležnih institucija u korist djece te odaslati poruku javnosti o važnosti zaštite prava svakog djeteta.

Svjesni smo da je potrebno još mnogo truda kako bi se svoj djeci omogućilo da zaista ostvaruju svoja prava te je potrebno uložiti daljnje napore na nacionalnoj i lokalnoj razini s ciljem prevencije seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece te unapređenja cjelokupnog sustava zaštite djece.

Video Vijeća Europe