Eurochild konferencija završila donošenjem preporuka kreatorima javnih politika

Preko tristo vodećih stručnjaka iz područja dječjih prava, članova udruga, kreatora javnih politika te djece i mladih iz 39 europskih država boravilo je 0d 29. do 31. listopada u Opatiji i sudjelovalo u radu konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije bili su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece. Tema konferencije bila je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije osmislila su djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Posljednjeg dana konferencije održane su interesantne radionice Žive knjižnice, na kojima su voditelji radionica svoja iskustva i savjete podijelili sa sudionicima, a na zatvaranju konferencije predstavljene su i preporuke djece i mladih upućene kreatorima javnih politika, koje glase:

  1. Svaka vlada u Europi trebala bi uvesti edukaciju o dječjem pravu na sudjelovanje kao obvezan dio kurikuluma svake škole;
  2. Svaka vlada u Europi trebala bi implementirani strategiju inkluzivne participacije, za SVU djecu, koja obvezuje lokalne, regionalne i nacionalne kratore javnih politika da uzmu u obzir dječje stavove;
  3. Svaka vlada u Europi trebala bi biti obvezna pružiti dokaz o utjecaju djece u sastavljanju programa te sudjelovanju u donošenju odluka i njihovoj provedbi.

Zanimljivi su bili govori predstavnica ministarstava Rumunjske, Finske i Hrvatske – zemalja koje će predsjedati Vijećem Europe 2019. i 2020. godine. Tako su savjetnica ministarstva rada i socijalne skrbi te Ureda za dječja prava Rumunjske Astrid Podsiadlowski, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević iz Hrvatske te savjetnica Ministarstva za socijalna pitanja i zdravlje Marjo Malja iz Finske istaknule kako će se zalagati za sudjelovanje djece u donošenju javnih odluka koje se tiču njihovog života.

U završnom dijelu konferencije sudjelovali su i mladi zagovaratelji dječjih prava nominiranih za međunarodnu nagradu Children’s Peace Prize 2017. Tymon iz Poljske i Fahima iz Nizozemske, pravobraniteljica za djecu Francuske i predsjednica Europske mreže pravobranitelja za djecu Geneviève Avenard te voditeljica sektora za prava djece Agencije EU za temeljna prava Astrid Podsiadlowski.

Svoje su zaključke i poruke odraslima prezentirali i predstavnici 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, koji se u Opatiji odvijao paralelno uz Eurochild konferenciju – Nikola Dujmović iz DV Rovinj, Lucija Brajković iz DGV-a Opatija i Barbara Golub iz DV Jastrebarsko. Oni su poručili kako odrasli trebaju prihvaćati djecu kao ravnopravne partnere u procesu donošenja odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, senzibilizirati medije za prepoznavanje važnosti prava djece te kako djeca trebaju slušati odrasle, a odrasli trebaju čuti i slušati djecu jer samo uz suradnju i zajednički trud možemo osigurati da se čuju glasovi djece.

Posebna zahvala upućena je članovima Savjetodavne grupu mladih Eurochilda koja uključuje 10 mladih savjetnika iz 9 europskih zemalja, a koji su sudjelovali u pripremi i radu konferencije i donošenju preporuka. Društvo „Naša djeca“ Opatija u Savjetodavnoj grupi ima svoja dva člana – Petru Deranju i Dominika Žigantea, dok je u Eurochild dječjem vijeću predstavnik Hrvatske forumaš DND-a Opatija Jan Austin Galić.

Svim sudionicima konferencije obratili su se i domaćini gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić i predsjednica Eurochilda Hanna Heinonen te im zahvalili na sudjelovanju i dolasku u Opatiju.

Na konferenciji su tijekom tri dana predstavljeni rezultati istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 zemlje Europe. Konferencija je bila poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirane su radionice na kojima su praktičari, kreatori politika, istraživači i djeca mogli razmijeniti iskustva, kao i studijski posjeti u gradu domaćinu i okolici.

U sklopu studijskih posjeta gosti iz Europe posjetili su Društvo Naša djeca Opatija, 14. Susrete Dječjih vijeća, Grad Opatiju prijatelj djece – Dječje gradsko vijeće i Savjet mladih Grada Opatije, Općinu Lovran prijatelj djece, Centar za istraživanje djetinjstva Učiteljskog fakulteta u Rijeci, Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić Lovran, Područnu školu Veprinac OŠ R. K. Jeretov Opatija, Područnu škola M. Draga OŠ V. C. Emina Lovran, udrugu Tera i Udrugu za mišićnu distrofiju PGŽ.

Navečer su uživali u svečanoj večeri u Hotelu Royal uz nastup Folklornog ansambla Zora iz Opatije, koji ih je oduševio svojim nastupom, živopisnim hrvatskim nošnjama i atraktivnim plesovima. Na kraju nastupa većina sudionika konferencije pridružila se plesačima te se okušala u hrvatskim plesovima. Za djecu i mlade je u Clubu Gervais organizirana disco zabava uz DJ-a i animatore. Tamo su im se pridružili i sudionici 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, koji su održavali u Opatiji paralelno uz Eurochild konferenciju.