Eurochild konferencija završila donošenjem preporuka kreatorima javnih politika

DND Opatija, Eurochild Conference 2018 Opatija, Foto Luigi Opati

Preko tristo vodećih stručnjaka iz područja dječjih prava, članova udruga, kreatora javnih politika te djece i mladih iz 39 europskih država boravilo je 0d 29. do 31. listopada u Opatiji i sudjelovalo u radu konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije bili su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece. Tema konferencije bila je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije osmislila su djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Posljednjeg dana konferencije održane su interesantne radionice Žive knjižnice, na kojima su voditelji radionica svoja iskustva i savjete podijelili sa sudionicima, a na zatvaranju konferencije predstavljene su i preporuke djece i mladih upućene kreatorima javnih politika, koje glase:

  1. Svaka vlada u Europi trebala bi uvesti edukaciju o dječjem pravu na sudjelovanje kao obvezan dio kurikuluma svake škole;
  2. Svaka vlada u Europi trebala bi implementirani strategiju inkluzivne participacije, za SVU djecu, koja obvezuje lokalne, regionalne i nacionalne kratore javnih politika da uzmu u obzir dječje stavove;
  3. Svaka vlada u Europi trebala bi biti obvezna pružiti dokaz o utjecaju djece u sastavljanju programa te sudjelovanju u donošenju odluka i njihovoj provedbi.

Zanimljivi su bili govori predstavnica ministarstava Rumunjske, Finske i Hrvatske – zemalja koje će predsjedati Vijećem Europe 2019. i 2020. godine. Tako su savjetnica ministarstva rada i socijalne skrbi te Ureda za dječja prava Rumunjske Astrid Podsiadlowski, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević iz Hrvatske te savjetnica Ministarstva za socijalna pitanja i zdravlje Marjo Malja iz Finske istaknule kako će se zalagati za sudjelovanje djece u donošenju javnih odluka koje se tiču njihovog života.

U završnom dijelu konferencije sudjelovali su i mladi zagovaratelji dječjih prava nominiranih za međunarodnu nagradu Children’s Peace Prize 2017. Tymon iz Poljske i Fahima iz Nizozemske, pravobraniteljica za djecu Francuske i predsjednica Europske mreže pravobranitelja za djecu Geneviève Avenard te voditeljica sektora za prava djece Agencije EU za temeljna prava Astrid Podsiadlowski.

Svoje su zaključke i poruke odraslima prezentirali i predstavnici 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, koji se u Opatiji odvijao paralelno uz Eurochild konferenciju – Nikola Dujmović iz DV Rovinj, Lucija Brajković iz DGV-a Opatija i Barbara Golub iz DV Jastrebarsko. Oni su poručili kako odrasli trebaju prihvaćati djecu kao ravnopravne partnere u procesu donošenja odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, senzibilizirati medije za prepoznavanje važnosti prava djece te kako djeca trebaju slušati odrasle, a odrasli trebaju čuti i slušati djecu jer samo uz suradnju i zajednički trud možemo osigurati da se čuju glasovi djece.

Posebna zahvala upućena je članovima Savjetodavne grupu mladih Eurochilda koja uključuje 10 mladih savjetnika iz 9 europskih zemalja, a koji su sudjelovali u pripremi i radu konferencije i donošenju preporuka. Društvo „Naša djeca“ Opatija u Savjetodavnoj grupi ima svoja dva člana – Petru Deranju i Dominika Žigantea, dok je u Eurochild dječjem vijeću predstavnik Hrvatske forumaš DND-a Opatija Jan Austin Galić.

Svim sudionicima konferencije obratili su se i domaćini gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić i predsjednica Eurochilda Hanna Heinonen te im zahvalili na sudjelovanju i dolasku u Opatiju.

Na konferenciji su tijekom tri dana predstavljeni rezultati istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 zemlje Europe. Konferencija je bila poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirane su radionice na kojima su praktičari, kreatori politika, istraživači i djeca mogli razmijeniti iskustva, kao i studijski posjeti u gradu domaćinu i okolici.

U sklopu studijskih posjeta gosti iz Europe posjetili su Društvo Naša djeca Opatija, 14. Susrete Dječjih vijeća, Grad Opatiju prijatelj djece – Dječje gradsko vijeće i Savjet mladih Grada Opatije, Općinu Lovran prijatelj djece, Centar za istraživanje djetinjstva Učiteljskog fakulteta u Rijeci, Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić Lovran, Područnu školu Veprinac OŠ R. K. Jeretov Opatija, Područnu škola M. Draga OŠ V. C. Emina Lovran, udrugu Tera i Udrugu za mišićnu distrofiju PGŽ.

Navečer su uživali u svečanoj večeri u Hotelu Royal uz nastup Folklornog ansambla Zora iz Opatije, koji ih je oduševio svojim nastupom, živopisnim hrvatskim nošnjama i atraktivnim plesovima. Na kraju nastupa većina sudionika konferencije pridružila se plesačima te se okušala u hrvatskim plesovima. Za djecu i mlade je u Clubu Gervais organizirana disco zabava uz DJ-a i animatore. Tamo su im se pridružili i sudionici 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, koji su održavali u Opatiji paralelno uz Eurochild konferenciju.