Dječje vijeće Eurochildea započelo je sa svojim mandatom

IMG_20171120_185517

Nakon nekoliko mjeseci priprema i online susreta, Dječje vijeće Eurochildea  susrelo se 20. studenog u Bruxellesu kako bi obilježilo Dan usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta u Europskom parlamentu, ali i sudjelovalo na brojnim tematskim radionicama.

Jedanaestero djece i mladih iz 10 zemalja, uključujući i našeg Jan Austina Galića – dugogodišnjeg forumaša iz Dječjih foruma Lovran, započelo je svoj mandat u trajanju od 18 mjeseci s panel raspravom u Europskom parlamentu . U debati  su osim djece i mladih iz brojnih europskih zemalja uključujući i našeg Jana, sudjelovale i članice Europskog parlamenta i predsjedavajuće Intergrupom za dječja prava Europskog parlamenta gđa. Anna Maria Corazza Bildt i gđa. Nathalie Griesbeck, predsjednica Malte gđa. Marie-Louise Coleiro Preca, koordinatorica Europske komisije za dječja prava gđa. Margaret Tuite, predstavnik Agencije za temeljna prava gsp. Ioannis Dimitrakopoulos i glavni tajnik organizacije “Friends” gsp. Per Leander. Debata se održala pod pokroviteljstvom predsjednika EU parlamenta gsp. Antonia Tajania koji se prisutnima obratio video porukom. Debata je organizirana od strane Intergrupe za dječja prava EU parlamenta uz podršku Eurochilda i UNICEF-a. Moderator debate bio je James Kanter, EU dopisnik iz New York Times.

Vijećnici su se susreli i sa zastupnicima u Europskom parlamentu, a delegaciju iz Društva „Naša djeca“ Opatija primile su zastupnice gđa. Marijana Petir i gđa. Dubravka Šuica te asistent zastupnika gsp. Davora Škrleca.  S njima smo porazgovarali o našim aktivnostima te o “Europi kakvu želimo”.

Jedan od zadataka prvog Dječjeg vijeća Eurochildea bit će prikupiti ideje i prijedloge djece o osnivanju Nacionalnih Eurochild Foruma (NEFs). Zajednica za dobrobit djece, Nacionalna mreža za djecu i Predsjednička zaklada za dobrobit društva – organizacije članice Eurochildea iz Estonije, Bugarske i Malte, pokrenule su svoje pilot projekte NEFsa. Dječje vijeće Eurochildea evaluirati će njihov rad kroz tri aspekta rada: utjecaj, strateško planiranje i organizirane događaje.

Na tematskim radionicama koje su bile organizirane od 21. – 23. studenog u Bruxellesu, vijećnici su raspravljali o sigurnosti na internetu, o novim načinima komuniciranja s mlađom publikom te o načinima korištenja kratkih videozapisa i društvenih medija za izradu kampanja koje će doprijeti do što više ljudi.

Podršku u radu vijećnicima pružaju njihove organizacije, ali i Referentna grupa za dječju participaciju čiji je član Ivan Tancabel, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije i volonter Društva „Naša djeca“ Opatija. Referentnu grupu čini 11 odraslih osoba, a glavni im je zadatak koordinacija i pružanje podrške Dječjem vijeću Eurochildea.

Dječje vijeće Eurochildea do Generalne skupištine u travnju radit će na tri glavne teme (dječje siromaštvo, alternativna skrb, prava djeteta i sudjelovanje djece) te pararelno planirati program međunarodne Eurochild konferencije koja će se održati u Opatiji.

Fotografije s prvog susreta Dječjeg vijeća Eurochildea

Fotografije priprema djece i mladih za raspravu u EU parlamentu 

Popis članova Dječjeg vijeća Eurochildea i Referentne grupe za dječju participaciju 

Uvodni video o Strategiji dječje participacije