Opatija

11. OPATIJSKI DJEČJI DAN

Opatijski dječji dan obilježen je u petak, 29. travnja bogatim programom na nekoliko opatijskih lokacija. Svečanom otvaranju ispred sportske dvorane Marino Cvetković prisustvovalo je stotine mališana, a pozdravili su ih i čestitali im njihov dan zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin i vijećnik Dječjeg gradskog vijeća Dominik Žiganto. Plesnim i glazbenim točkama predstavile su se Mažoretkinje Grada Opatije, mališani glazbeno talijanske igraonice Girotondo, polaznici radionice Music box te zbor opatijske Osnovne škole. Prisutnima su se obratili i posebni gosti, mali vijećnici Dječjeg gradskog vijeća i Društva „Naša djeca“ Grada Ogulina.

Slijedila je dodjela nagrada za Naj dječje djelo – Srce moje i ruke tvoje nek cijeli svijet dobrotom osvoje, a ovogodišnji laureati bili su David Stefanović za kontinuirano volontiranje u DND-u te Nina Žunić i Francesca Renner za kontinuiran i predan rad na promicanju dječjih prava u zemlji i inozemstvu.

Nakon programa svečanog otvaranja djeca su sudjelovala u mnogobrojnim radionicama i igraonicama organiziranim na prostoru sportske dvorane – likovnoj radionici ex tempore, DJ radionici koji su vodili popularni Dj-evi Sale, Chiwe, Dino i Luca Montecchi, radionici kozmetičkog tretmana lica za tinejdžere estetskog centra Eden te igrama Čovječe ne ljuti se u prirodnoj veličini i slaganju velikih domina. Pripadnici policije izložili su svoja vozila te zainteresiranim mališanima pokazali kako se uzimaju otisci prstiju. Niz radionica održan je i na raznim lokacijama cijeloga grada. Tako su se učenici u pratnji nastavnika na plaži Lipovica družili s članovima udruge Žmergo i učili o očuvanju okoliša, posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu, Festival Opatija, Muzej turizma i vatrogasce, gdje ih je dočekao veseli vatrogasni poligon. Kroz igru Potraga za opatijskim blagom učili su o povijesti i znamenitostima našega grada.

U poslijepodnevnim satima Dječji vrtić Opatija organizirao je Dan otvorenih vrata, a mališani su sudjelovali u radionicama oslikavanja tapeta, igra vodom i sadnje cvijeća, vježbali aerobic s voditeljicom iz KŠR Gorovo te uživali u predstavi mađioničara Joze Boze.

Moto Opatijskog dječjeg dana „zajedno za djecu“ podržali su i opatijski trgovci i obrtnici te su po prigodnim cijenama i s popustima nudili svoje proizvode i usluge – Dječja trgovina Nani, Papirnica i fotokopirnica Melior, Foto Kurti, Foto Luigi te Mac Sport i Mac shop, a manifestaciju su podržali i sponzori Milenij hoteli, hotel Miramar, hotel Mozart, hotel Adriatic, hotel Bristol, Radnik Opatija, Kroasana Opatija, Katarina Line, Komunalac, Podravka i Lino. Opatijski dječji dan održan je jedanaestu godinu zaredom u organizaciji Koordinacijskog odbora Opatija – grad prijatelj djece.

 

 

 photo plakat_jpg._zpsliwh3ies.jpg

 

 

SVEČANO OBILJEŽENO 10 GODINA AKCIJE GRAD OPATIJA – PRIJATELJ DJECE

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer danas je svečano obilježeno 10 godina akcije Grad Opatija – prijatelj djece, a proslavu su svojim prisustvom uveličali pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, gradonačelnik Ivo Dujmić sa svojim zamjenicima, ravnatelji škola i vrtića, predstavnici Centra za socijalnu skrb, predstavnici gradskih Upravnih odjela, članovi Koordinacijskog odbora akcije Grad Opatija prijatelj djece te vijećnici sadašnjeg i prošlih saziva Dječjeg gradskog vijeća.

Dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić poželjela je dobrodošlicu svim uzvanicima, naglasivši kako u ime djece može reći da su u Gradu Opatiji djeca sretna, jer se poštuju njihova prava i slušaju njihove želje, a nakon pozdrava premijerno je prikazan video spot o Opatiji – gradu prijatelju djece, koji su izradili članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjih foruma DND-a.

Predsjednica Koordinacijskog odbora Grad Opatija – prijatelj djece, dopredsjednica Saveza Društava Naša djeca Hrvatske i tajnica opatijskog Društva Naša djeca Sanja Škorić pozvala je prisutne da pogledaju prigodnu izložbu postavljenu u Šporeru te prošeću kroz proteklih deset godina i upoznaju se s rezultatima akcije kao i sa svih deset saziva DGV-a.

– Titula Grada prijatelja djece znači da se odrasli u gradu trude kako bi se što bolje poštivala dječja prava te da se kontinuirano radi na poboljšanju standarda naših najmlađih sugrađana, a Opatija je dokazala da su im prava i potrebe djece na prvom mjestu. Program Grada prijatelja djece doprinosi pozitivnim promjena i obvezuje odrasle da čine što više mogu za bolji život djece, a imati status grada prijatelja djece donosi i ugled zajednici, kazala je Škorić.

Gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je kako je ponosan što Opatija već deset godina nosi titulu Grada prijatelja djece, koji je stekla među prvih pet gradova u Hrvatskoj, a danas u Hrvatskoj 44 gradova i općina nosi ovu prestižnu titulu, dok je u akciju uključeno 104 gradova i općina.

– Često me pitaju koliko se u našem gradu ulaže u djecu, a ja odgovaram – milijune i milijune kuna… Sva ova priznanja dokazuju da dobro radimo i da treba ulagati u djecu, jer su ona naša budućnost. Posebno ovom prilikom želim pohvaliti Sanju Škorić i njene suradnike, koji neumorno rade s djecom i za djecu u našem gradu te s radošću mogu najaviti kako će ove godine Društvo Naša djeca dobiti nove prostorije u blizini sportske dvorane, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Gost iz ministarstva gospodarstva Vedran Kružić izrazio je zadovoljstvo da prisustvuje ovoj svečanosti kao jedini Opatijac u vladi RH.

– Svim poslanicima uvijek predlažem da posjete Opatiju, jer u mnogočemu prednjači u našoj zemlji. Jedna od takvih stvari su i dječja prava i dječja participacija, po čemu je naš grad poznat i u Europi. Shakespeare je rekao: „Što su grad, nego njegovi ljudi“, a ja ću reći „..djeca“. Iskustva Opatije koriste se i na nacionalnom nivou, evo upravo je u izradi Vodič za sigurnost sprava na dječjim igralištima, gdje su među članovima Radne skupine i predstavnici Opatije, a u tom će vodiču upravo Opatija biti istaknuta kao primjer dobre prakse, istaknuo je Kružić.

U nastavku svečanosti nastupili su mališani iz Dječjeg vrtića Opatija i Glazbeno-talijanske igraonice Girotondo te učenik srednje glazbene škole „Mirković“ Massimiliano Marcel.

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Ivan Tancabel kroz prezentaciju je objasnio kako djeluje i što sve radi DGV i dječji gradonačelnik te što je sve napravljeno kroz proteklih deset saziva.

Uslijedilo je proglašenje najboljih radova i dodjela nagrada pobjednicima na literarno-likovnom Natječaju „Moj život u Grau Opatiji – prijatelju djece“, na koji je pristiglo preko 80 radova, a pobjednike su proglasile članice komisije prof. Vanja Kusturin i prof. Milana Međimorec. U kategoriji literarnih radova učenika od 1. do 4. razreda nagradu je dobila Iva Mršić s mentoricom Dolores Varljen Mišetić, a kod učenika od 5. do 8. razreda Patricia Ivančić s mentoricom Moreom Banićević. U kategoriji likovnih radova kod djece predškolske dobi nagrađena je skupina za djecu pripadnika talijanske nacionalne manjine i poludnevna skupina s mentoricama Moirom Fruk Bura, Bojanom Palmićem i Vesnom Marković. Kod učenika od 1. do 4. razreda najbolji su bili Josipa Grčević, Rita Dervišević, Nensi Horvatić i Sara Perušić s mentoricom Bojanom Lanča, a kod učenika od 5. do 8. razreda Luna Ivović s mentoricom Sonjom Rubinić Tripar.

U galeriji je postavljena izložba fotografija i multimedije na temu Opatija – grad prijatelj djece, koja se može pogledati do nedjelje, 22. studenog. Nakon svečanog dijela programa za sve posjetitelje učenici Ugostiteljske škole Opatija priredili su malu zakusku.

Program obilježavanja nastavljen je i u popodnevnim satima radionicom pod nazivom Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta.

 

NAGRAĐENI LITERARNI RADOVI PRISTIGLI NA NATJEČAJ “MOJ ŽIVOT U GRADU OPATIJI PRIJATELJU DJECE”

 

Moj život u Opatiji, gradu prijatelju djece

 

Moj život u Opatiji je divan,

ja puno prijatelja imam.

Vjerujem i da ostala djeca znaju,

da puno prijatelja imaju.

 

Postoji škola u kojoj svi uče,

a učitelji se muče,

da nas sve dobro nauče.

 

Često se svi vani družimo,

umjesto da virtualne igrice igramo.

Igramo nogomet ili košarku,

rukomet ili odbojku.

 

U Opatiji su dva vrtića,

u njima borave mala dječica.

 

Dječje gradsko vijeće važnu ulogu ima,

ono prosljeđuje naše ideje odraslima.

U centru grada sada kino se gradi,

to su se dogovorili vijećnici stari i mladi.

 

Za DGV sportska igrališta su važna,

da bi djeca bila zdrava i snažna.

 

Također, tu je i Društvo ˝Naša djeca˝,

koje organizira razna događanja,

gdje djeca pokazuju svoje vještine i znanja.

 

U Opatiji su djeca zbilja važna,

bez nas bi Opatija bila tužna.

Svi smo prijatelji u Opatiji dragoj,

život je divan u Opatiji našoj.

Damian Ivanić, 7. b

Mentorica: Jelena Crnković

 

Moja Opatija

 

Grad Opatija je divan grad, u njega je uložen veliki rad.

Stanovnici i njeni gosti osobito je vole zbog mora u kojem pecaju i plivaju. Mnogi i ne znaju da je Opatija grad djece i da se zbog njih puno stvari događa. Ovdje turisti mogu uživati u ukusnim sladoledima, mogu fotografirati opatijske znamenitosti kao na primjer ženu s galebom, a mogu i pogledati razne izložbe u Paviljonu Juraj Šporer. Gosti vole uživati u luksuznim opatijskim hotelima  gdje mogu popiti kavu u lijepo uređenim kafićima ili na terasama pored mora.

Opatija ima i vilu Angiolinu u kojoj se priređuju glazbene poslastice. Ispred nje šareni se cvjetni labirint u kojem vrlo često trčkaraju djeca.

Na ljetnoj pozornici ljeti gledamo filmove, a zimi se na tom mjestu otvara klizalište oko kojeg su kućice s vrućom čokoladom i drugim slasticama pa se grad pretvara u pravu ledenu čaroliju.

Grad Opatija je predivan grad s puno lijepih znamenitosti u kojem žive ljudi puni ljubavi i poštovanju prema svom gradu.

 

Iva Mršić, 4. c

Mentorica: Dolores Varljen Mišetić

 

Godišnja doba u Opatiji

 

U proljeće veseli cvrkut ptica

Najavi zemlji i danu

Dolazak prvih proljetnica.

 

Ljeto užaren i toplo

Svojom toplinom mami

Skok u more

U našoj dami..

 

U jesen marunada počinje,

Torte i kolači zamirišu,

Svi krenu u Opatiju ,

Lovran, Dobreč i Liganj.

 

Zima stigne

Maškare zavladaju

Vesli ljudi

Zimu prevladaju.

 

Lorena Dukić, 4. b

Mentorica: Biljana Mušana

 

Tinejdžeri, „kutije“ i Opatija

 

Prije nekoliko dana, dok smo mi, osnovnoškolci, bili na produženome vikendu zbog Dana neovisnosti, odšetala sam se do uvijek lijepo uređena parka Angiolina. Trebala sam razbistriti glavu od gomile zadaće iz matematike i učenja napamet značenja topografskih karata. Ujedno sam se zaželjela i malo smijeha jer se u parku Angiolina križaju gotovo svi putevi Lungomarea kojim ljudi idu u jutarnju šetnju, pa tu uvijek mogu čuti neku šalu, svađu ili prepričavanje zgode. Bilo je to savršeno mjesto za promatranje drugih ljudi i zaboravljanje zadaća i ispita, a tu je i novootvorena plaža Lido koju sam žarko željela vidjeti jer za to nisam imala priliku tijekom ljeta zbog toga što sam otputovala rodbini u Split. I najkraće što mogu reći jest – izgleda kao da je ispala s Havaja.

Upravo kada sam sjela na jednu od mnogobrojnih klupica, ugledala sam u daljini dvije pogrbljene siluete. Bile su to dvije starije gospođe, sudeći po torbama i kosi, koje su nešto žestoko gestikulirale rukama. Nestrpljivo sam čekala trenutak kad će proći pored mene, kako bih čula bar dio žučne rasprave. Dvije su gospođe lagano hodale, ne obazirući se na mnoge parove i noniće, koji su, naslonjeni na ogradu, mirno promatrali pučinu mora. Parkom su se širili veseli glasovi zaigranih vrtićara.

Promatrajući ih kako prilaze, prolazile su minute. Nakon petnaestak minuta ušle su mi u slušni domet. Nakon dvadesetak, sjele su na klupicu do moje. Još uvijek su raspravljale malko povišenim tonom.

„…a ne ova današnja djeca. Tako nepristojna. Kad sam ja bila tih godina čak sam i roditelje oslovljavala s ‘Vi’!”

Istina, danas neka djeca stvarno znaju biti nepristojna. Ali imamo školu. Uče nas lijepome i pristojnom ponašanju. Nismo mi tako loši kao što mnogi govore. Učili smo od odličnih pa onda valjda i mi možemo biti vrlo dobri ili barem dobri. A i spomenimo da je ovo dvadeset i prvo stoljeće. Tko još roditeljima govori „Vi”?

„Tako je, tako je! A sva ta njihova tehnologija. Što to njima znači?”

Tehnologija? Za našu generaciju? Sve! Ipak su to napokon shvatili i odrasli, pogotovo stoga što smo, koliko se ja sjećam, mi, opatijski školarci, među prvima dobili tehnologiju u školu. Dobili smo tablet računala, pametnu ploču, najnovija stolna računala. Za nas učenike, bio je to dar s neba.

„Istina! Moji unuci više i ne pričaju. Samo drndaju po tim kutijama! A onda još izvuku neki štap pa mlataraju s tom kutijom i štapom po sobi!”

Ah, da,… poznati selfie i još poznatiji selfie štap. Ipak, koliko god bili ovisni o „tim kutijama”, još uvijek se družimo, još uvijek pričamo. Svi mi tinejdžeri izađemo van i razgovaramo s ljudima. Otiđemo na sok. Mislim da je najviše parkova i kafića ispunjeno upravo tinejdžerima i djecom dok većina odraslih samo žuri.

„Ma, pustimo mi tehnologiju! Oni kao da nikada prirodu nisu vidjeli!”

Nije istina! Vidjeli smo je mi! Zato i imamo dvadeset i devet igrališta u Opatiji. Svaki napravljen za igru. Puno zelenila i stabala.  Imamo i plaža! Jedna ljepša od druge. I parkova! O, vidjeli smo mi prirode!

Pored mene prođe četveročlana obitelj s djecom koja su trčala oko roditelja.

Eto, ako i kao tinejdžeri ne vidimo prirodu, doživimo je barem kao djeca.

„…a i ne bave se nikakvim sportom!”

E, pa sada… nije na meni da sudim jer i nisam neka nova sportska nada, ali mogu reći da gotovo većina učenika nešto trenira. Zato imamo i dvoranu. Novu novcatu, veliku i bogato opremljenu dvoranu Marino Cvetković. Tamo ima pregršt aktivnosti koje su uvijek dostupne na ovaj ili onaj način.

„Djeca više uopće ne govore što misle!”

Krivo! I sama mogu posvjedočiti da imamo Dječje gradsko vijeće. Aktivnost u kojoj se djeca druže. Ondje itekako izražavamo sve što mislimo!

„Sve su slabiji u školi.”

Ovisi kako tko, ali i za to postoji rješenje! Društvo naša djeca Opatija. Instrukcije za bilo što uvijek su nadohvat ruke, kako je otprilike pisalo na letku koji sam prije godinu dana kao vijećnica dijelila na tržnici.

„Više ne idu u crkvu!”

Ha, ha, ha, to je istina. Ne mogu proturječiti.

„…a i znaju biti tako sebični!”

Hmm… I da i ne. Katkad znamo sve držati za sebe, ali ponovo tu pomaže škola. Redovito sakupljamo hranu i higijenske potrepštine kako za ljude kojima je to potrebno, tako i za životinje. Recikliramo. Baterije, papir, plastiku. Brinemo! Nismo mi hladni kao kamenje koje samo drnda po „kutijama”.

„…a i više uopće nisu zahvalni što su rodom iz ovog grada ili ove zemlje! Svi bi oni da su negdje vani. Kao da nisu ponosni!”

Zanimljivo. Zahvalni smo, ali mi to pokazujemo na čudan način. Iako se većini čini da i ne želi biti rođena u Hrvatskoj, možemo biti sretni što smo rođeni upravo ovdje. U mnogim gradovima ne bismo prošli tako dobro. Gdje bi nas ovako mazili i pazili? Opatija je malen grad, ali se zato brine o svojim građanima. Da ne kažem koliko je priroda ovdje divna.

Nakon što su dobrih pola sata sjedile na klupici i slagale se jedna s drugom kako su današnja djeca grozna, sve više i više sam shvaćala da je upravo obratno. I da je za to potrebno osim odgoja, školovanja i kruga prijatelja još jedna karika. Mjesto. A nema takvog mjesta kao što je Opatija. Zato i mislim da s ponosom može stati i reći da je ona pravi grad prijatelj djece.

Patricija Ivančić, 8. a

Mentorica: Morea Baničević

 

Moja prijateljica Opatija

 

Moja Opatija živi u podnožju Učke umotana u nježni ogrtač Jadrana. Dostojanstven je i neobičan taj naš grad. Turisti ga zovu „Starom damom“ i ona istog trena sja bogatstvom prošlosti. A moja Opatija, grad mog djetinjstva, još je jedna moja prijateljica. Raste sa mnom već godinama, mijenja se i otkriva mi uvijek neku novu tajnu.

Glavna gradska ulica spomenar je prošlosti. Poput stražara čuvaju je prekrasne vile. Samo golubovi bez pitanja smiju prijeći svaku granicu i vidjeti svaki skriveni kutak. Ta ista ulica i moj je spomenar. Čuva svaku moju tajnu, skriva svaki moj nestašluk, mami me i doziva, odvodi do mora i bezbrižnosti. Sjedam na klupu i zatvaram oči. Sanjam, dišem i mirišem. Sunce na mom licu sve zna i smiješi se. Vidjelo je taj prizor već mnogo puta. I ja se prepuštam jer znam, zauvijek volim taj grad.

Volim Opatiju. Park koji čuva moje prve korake, tetu u vrtiću kojoj sam rekla prvu riječ. Nigdje nebo nije tako plavo ni more tako bistro. To je moj grad.

Tara Šimunić, 6. b

Mentorica: Serena Calderara Cvjetović

 

 

Poziv na natječaj “Moj život u Gradu Opatiji prijatelju djece”

Koordinacijski odbor akcije „Grad Opatija prijatelj djece“ povodom obilježavanja deset godina od dobivanja počasnog i obvezujućeg naslova „Grad Opatija prijatelj djece“ raspisuje natječaj za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi s područja Grada Opatije.

Potrebni dokumenti dostupni su preko linka:

http://www.opatija.hr/hr/vijesti/novosti/poziv-na-natjecaj-moj-zivot-u-gradu-opatiji-prijatelju-djece,2641.html

 

2015. godine obilježava se 10 godina titule “Grad Opatija prijatelj djece”.

Grad Opatija s ponosom nosi titulu „Grada prijatelja djece“ od 2005. godine.

Ne bi li osigurali odgovornost i sudjelovanje svih institucija odgovornih za život djece u Gradu Opatiji u Gradskom koordinacijskom odboru Akcije “Grad Opatija prijatelj djece” su od Odluke o priključenju Akciji (2000. godine) početaka predstavnici sljedećih institucija:

Grada Opatije – predstavnik/ca izvršnih tijela Grada, zadužen/a za ova područja
Udruga kojima je osnovna djelatnost unaprjeđenje  života djece – predstavnik/ca Društva „Naša djeca“ Opatija
Ustanova u predškolskom odgoju i naobrazbi  – predstavnik/ca Dječjeg vrtića Opatija
Ustanova u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju – predstavnik/ca Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov
Ustanove iz područja socijalne skrbi – predstavnik/ca Centra za socijalnu skrb, Ispostava Opatija
Ustanove iz područja medicinske zaštite djece – predstavnik/ca pedijatrijske ambulante i predstavnik/ca školske preventivne zaštite (Nastavni zavod za javno zdravstvo – Opatija)
Medija – predstavnik/ca lokalnih dnevnih i periodičnih tiskovina ili sl.
Udruga/ustanova koje se bave organiziranjem sportskih aktivnosti za djecu – predstavnik/ca sportskog kluba
Predstavnici roditelja – predstavnik/ca roditelja djece predškolske dobi i predstavnik/ca roditelja osnovnoškolske dobi

U skladu sa ciljem Akcije, a prema svakom od navedenih područja života djece, Grad donosi dugoročne programe i kratkoročne planove. Na osnovi analize prethodnih aktivnosti, iskazanih potreba te na prijedlog Gradskog koordinacijskog odbora Akcije Grad Opatija prijatelj djece planiraju se samo nove aktivnosti kojima će se unaprijediti život djece u Opatiji. U razdoblju od 2001. do 2005. donesen je Dugoročni program projekta „Grad prijatelj djece“ od 2001. do 2005. U tom periodu se intenzivirao rad na unaprjeđenju života djece u onim područjima za koje uvodni upitnik pokazao da je nužno hitno unaprjeđenje. Ovi napori su rezultirali dobivanjem počasnog statusa Grada prijatelja djece. Nakon dobivanja statusa su donesena 2 dugoročna plana: za razdoblja od 2006. do 2009. i  2010. do 2014.

Svake godine se na temelju ciljeva akcije i dugoročnih planova donose Izvedbeni planovi ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za tekuću godinu.

Ne bi li osigurali što kvalitetniju participaciju djece u životu zajednice te odlučivanju o za djecu važnim područjima života, kontinuirano se, već 13 godina provodi projekt „Dječje gradsko vijeće Grada Opatije“.

2011. godine smo proslavili 10 godina postojanja Dječjeg gradskog vijeća.

Život djece i njihove se potrebe se mijenjaju i zato je rad na unaprjeđenju života djece mora biti kontinuiran, praćenje potreba treba biti stalno, sudjelovati mora cijela zajednica.

Što smo napravili do sada zahvaljujući Akciji?

 •  izgradili Sportsku dvoranu „Marino Cvetković“ u Opatiji
 •  uredili smo 29 dječjih igrališta u Opatiji
 • oformili stručni tim pri Gradu Opatiji (socijalni pedagog, logoped, prof. rehabilitator, informatičar),
 • osnovali smo Igraonicu/radionicu “Kolibrići” za djecu s teškoćama u razvoju pri DND Opatija,
 • opremljen je defektološki i logopedski kabinet te informatička radionica pri DND Opatija
 • osnovan je centar za djecu Happy time, podržavamo projekt „Sigurni kad mama i tata nisu tu“ pri DND, pokrenuto je organizirano čuvanje djece tijekom ljetnih praznika
 •  razmjenjujemo školske udžbenike tijekom ljetnih praznika u DND Opatija,
 • zahvaljujući radu Dječjeg gradskog vijeća uređena je dječja plaža Tomaševac, Skate park
 •  organizirane sportsko rekreativne aktivnosti za djecu po manjim mjestima i školi Volosko
 • opremljene su područne škole knjižnim fondom
 •  održani su I i IV susret DV-a Hrvatske u Opatiji
 •  uklonjene su barijere na nogostupima za osobe s invaliditetom
 •  ustanovljena je nagrada za Naj dječje djelo „Srce moje i ruke tvoje nek’cijeli svijet dobrotom osvoje“ i još puno, puno toga…

 

Izvedbeni planovi ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija:

 

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2001.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2002.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2002.godinu SN

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2003.godinu SN

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2004.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2005.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2006.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2007.godinu SN

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2008.godinu SN

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2009.godinu SN

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2010.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2010.godinu SN

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2011.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2012.godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2012.godinu SN

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2013. godinu

Izvedbeni plan ostvarivanja prava i potreba djece u Gradu Opatija za 2014. godinu