Dječji forum

19. Susret Dječjih foruma Hrvatske

Savez društava Naša djeca Hrvatske u svom projektu Dječji forumi organizira 19. Susret Dječjih foruma Hrvatske koji završava sutra u Zagrebu. Na trodnevnom Susretu sudjeluju predstavnici Dječjih foruma iz Banove Jaruge, Bjelovara, Čakovca, Nove Gradiške, Kutine, Lovrana, Opatije, Preloga, Ravne Gore, Slatine, Varaždina i Zaboka.

95 društava Naša djeca iz cijele Hrvatske, 4000 volontera radi s djecom, 10 000 djece je uključeno u rad Saveza i Društava Naša djeca. Savez DND-a zalaže se za bolji položaj djece u društvu i zaštitu dječjih prava u skladu s Konvencijom UN-a o pravima djeteta te nacionalnim i svjetskim dokumentima za djecu. Svoju misiju provodi u suradnji s Društvima Naša djeca i srodnim udrugama i organizacijama putem osmišljenih i organiziranih akcija i aktivnosti s djecom i za djecu u slobodno vrijeme. Savez DND pruža podršku djeci u aktivnom sudjelovanju u lokalnoj zajednici, potičući lokalne zajednice, ustanove i institucije na zaštitu i skrb o djeci prema načelu najboljeg interesa za dijete. Savez DND programima edukacije i promocije odgovornog i kvalitetnog roditeljstva osnažuje roditelje za odgoj djece, a članove na volonterski rad.

Dječji forum, aktivnost je djece u slobodno vrijeme, nastao u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske kao projekt putem kojeg djeca uče o svojim pravima i obvezama poštujući i promičući odredbe Konvencije UN-a o pravima djeteta te se provodi u Hrvatskoj od 1992. godine. U Hrvatskoj djeluje više od 50-ak Dječjih foruma pri Društvima Naša djeca i školama, a kroz radionice i aktivnosti godišnje prođe više od tisuću djece koji uče o svojim pravima, obvezama i aktivnoj dječjoj participaciji.

Pedesetak malih forumaša i njihovih voditelja u tri dana održavanja Susreta razmjenjuju svoja iskustva na radionicama u zagrebačkoj OŠ Ivana Gundulića u kojoj je jučer svečano i otvoren 19. Susret Dječjih foruma. Susret se danas nastavlja interaktivnom igrom ‘U potrazi za blagom – tko sve zna dječja prava’, kroz koju djeca pronalaze, posjećuju i upoznaju institucije nadležne za ostvarivanja svojih prava (Kuća Europe, Savez DND-a Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ured pravobraniteljice za djecu RH).

Sutra, zadnjeg dana Susreta, djeca će provesti u Hrvatskom saboru na jubilarnoj 12. tematskoj sjednici sa saborskim zastupnicima gdje će im se predstaviti važne teme za djecu, kao što su zdravlje, sigurnost, prevencija, dječja prava, međunarodna iskustva… Rad Dječjih foruma prepoznat je i van granica naše zemlje, pa su tako mali forumaši sudjelovali na Svjetskom summitu o djeci u Ujedinjenim narodima u SAD-u, Dječjem susretu o siromaštvu i socijalnoj isključenosti u Europskom parlamentu u Belgiji te na drugim međunarodnim konferencijama za djecu. Program Dječjih foruma i Dječjih vijeća uvršten je i u Nacionalnu strategiju za prava djece 2016.-2020., a strateški ciljevi europskih strategija za djecu provode se i u radu Dječjih foruma. Prvi Dječji forumi osnovani su u Varaždinu i Dubrovniku prije 25 godina.

Sanja Škorić, voditeljica projekta te tri mlade forumašice predstavile su Projekt u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

http://magazin.hrt.hr/394844/19-susret-djecjih-foruma-hrvatske

PREDSTAVNICI DJEČJIH FORUMA OPATIJE I LOVRANA NA 12. EUROCHILD KONFERENCIJI

predstavnici Dječjeg foruma Opatija i Lovran i Društva „Naša djeca“ Opatija Irena Petković i Karlo Škorić zajedno s predstavnikom Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Ivanom Tancabelom uz pratnju voditeljica Sandre Turkalj i Tee Jelače sudjelovali su na 12. konferenciji organizacije Eurochild pod nazivom „Dječja prava su važna: Zašto Europa treba ulagati u djecu“ od 05. – 07. srpnja u Bruxellesu.

Na konferenciji je bilo prisutno 270 sudionika iz 34 zemlje, uključujući i 60 djece i mladih koji su zajedno pokušali odgovoriti na pitanje zašto Europa treba ulagati u djecu kroz pet podtema: edukacija, politike ranih godina, promocija zdravlja, jačanje obitelji i potpora za socijalno zaštitu te objediniti poglede na probleme dječjeg siromaštva, djece migranata i djece koja se nalaze u institucijama. Cijela konferencija bila je pod pokroviteljstvom Kraljice Mathilde od Belgije koja je svojim prisustvom uveličala samo otvaranje konferencije.

Predstavnici Dječjeg foruma Irena i Karlo imali su priliku biti facilitatori radionice „Kakav ćemo ostaviti svijet djeci – vremenska kapsula“, a Ivan kao predstavnik Dječjeg gradskog vijeća Opatija bio je član savjetodavne grupe djece i mladih za organizaciju konferencije. Na natječaju za prijavu radionica, koje su se održale na konferenciji, svoju radionicu pod nazivom „Kakav ćemo ostaviti svijet djeci – vremenska kapsula“ je prijavilo i Društvo „Naša djeca“ Opatija. Predstavnici Dječjeg foruma Irena Petković i Karlo Škorić vodili su radionicu Društva „Naša djeca“ Opatija, koja je bila jedna od 5 radionica vođena od strane djece. Cilj radionice je bio osvijestiti djecu i odrasle o utjecaju lošeg upravljanja resursima i zagađenja okoliša na zdravlje i budućnost djece. Sudionicima radionice prezentirali su loš utjecaj zagađenja na zdravlje djece i 17 Ciljeva održivog razvoja. Također, prezentirali su rezultate upitnika o održivom razvoju, koji se 2005. proveo u Turskoj, Japanu, Australiji i Nizozemskoj, a koji su oni proveli ove godine u OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija. Rezultate upitnika, kao i prijedloge i savjete za budućnost, koje su napisali sudionici radionice, pohranili su u vremensku kapsulu koja će se ponovno otvoriti za 10 godina.

11. SUSRET DJECE IZ DJEČJIH FORUMA HRVATSKE SA SABORSKIM ZASTUPNICIMA

Zagreb – U Saboru je održan 11. susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima na kojemu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Organizator susreta je Odbor za obitelj, mlade i sport, a ove se godine održao pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera.

– Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske već dugi niz godina organizira aktivnosti djece u slobodnome vremenu te ih potiče na stjecanje novih znanja,  razvijanje kreativnosti i humanosti, podsjetio je u uvodnome obraćanju predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Ivan Vrdoljak. Među ostalim, dodao je, Savez koordinira aktivnosti poput Dječjih foruma što doprinosi promociji dječjih prava i senzibiliziranju lokalnih zajednica za ovu temu.

– Ovom prigodom želio bih zahvaliti djeci što se u svoje slobodno vrijeme žele baviti svojom okolinom i o problemima s kojima se susreću izraziti svoje mišljenje, istaknuo je Vrdoljak.

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner obraćajući se nazočnima, a posebno djeci, naglasio je kako su odrasli često zaokupljeni svojim odnosima i brigama te zaboravljaju da trebaju raditi u interesu budućih generacija jer svijet ostaje na mladima.

– Mudri ljudi slušaju što djeca i mladi govore, djeca govore srcem i nisu opterećena raznim interesima, rekao je Reiner.

– Međusobna potpora i pomaganje su glavni smisao demokracije koja svakome daje prigodu da iskaže svoja mišljenja i prijedloge kako popraviti svijet, istaknuo je predsjednik Sabora.

– Na nama je da vam prenesemo znanje, svoja dobra i loša iskustva kako biste mogli učiniti bolje izbore nego starije generacije i stvoriti bolju Hrvatsku, poručio je Reiner.

Predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Aida Salihagić Kadić dala je prikaz rada Saveza i Dječjih foruma.

– Dječji forumi, od osnivanja prvoga foruma 1992. godine do danas, djeluju u pedesetak gradova i općina, a djeca svoja iskustva stječu i razmjenjuju ne samo na godišnjim forumima u Hrvatskoj nego i na raznim međunarodnim skupovima, kazala je Salihagić Kadić.

U nastavku su uslijedila izlaganja učenika, predstavnika četrnaest Dječjih foruma u starosti od 9 do 11 godina. U brojnim izlaganjima ove su godine dominirale teme iseljavanja mladih obitelji iz Hrvatske i problem nezaposlenosti. O tim temama su govorila djeca iz Banove Jaruge, Kutine, Nove Gradiške, Slatine i Virja.

Učenici su pozvali saborske zastupnike da učine sve kako bi se njihovim roditeljima osigurao dostojanstven rad, a djeci mogućnost obrazovanja i dobroga života u njihovim sredinama.

Predstavnici Dječjega foruma iz Čakovca predstavili su svoj projekt „Mala baterija – velika opasnost“ kojim su kroz brojne aktivnosti i organiziranjem radionica u svojoj lokalnoj zajednici uspješno doprinijeli osvještavanju problema zbrinjavanja i razvrstavanja otpada, posebno malih baterija.

Djeca iz Dubrovnika govorila su o lošoj povezanosti njihova grada s ostatkom Hrvatske, kako kopnenim tako i morskim putem, što im onemogućuje slobodu kretanja.

Naši Dominik, Hana, Ana i Jan predstavili su projekt „Dječja igrališta – pravo i potreba svakoga djeteta“ kojega su pokrenula zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se prazna i neiskorištena dječja igrališta ponovno počela koristiti i svoje međunarodne projekte, a učenice iz Zaboka založile su se za uporabu mobitela u obrazovne svrhe.

Na potrebu rješavanja problema nasilja među školskom djecom upozorili su učenice iz Ravne Gore, a predstavnice Dječjega foruma iz Ogulina apelirale su na odrasle da djecu što više potiču na čitanje knjiga jer mnogi njihovi vršnjaci radije vrijeme provode za računalom, a čitanje knjiga smatraju nečim sramotnim.

Na kraju izlaganja svoje osvrte na dječja izlaganja dali su zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zastupnice i zastupnici Margareta Mađerić,  Gordana Rusak, Giovanni Sponza i Blaženko Boban te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Složili su se da su djeca vrlo hrabro iznijela svoja argumentirana mišljenja te uputila važne poruke svima koji odlučuju o budućnosti Hrvatske. Predloženo je da se sljedeći susret Dječjih foruma sa zastupnicima održi u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora kako bi svi zastupnici imali prigodu čuti njihova razmišljanja.

Dječji forumi (Lovran, Opatija, Dobreć)

Slobodna aktivnost djece putem koja ona uče o svojim pravima i dužnostima.

Mjesto i vrijeme održavanja radionice: Ponedjeljak, Galerija Laurus u Lovranu od 18:00 do 19:00 sati

Osnovani 1994. godine

Uspjesi Dječjih foruma DND Opatija:

 • Svjetski summit o djeci, 2002., SAD, Ujedinjeni narodi
 • Međunarodni kongres o dječjim pravima, 2003., Makedonija
 • Forum za djecu i obitelji, Vijeće Europe, 2003. i 2004., Francuska i Austrija
 • Dječji susret o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, Eurochild, Europski parlament, srpanj i prosinac 2010., Belgija
 • Konferenciji Cipranskog predsjedništva “Ulaganje u djecu : Sprečavanje i borba protiv dječejg siromaštva i socijalne isključenosti te promocije dječje dobrobiti “, listopad 2012., Cipar
 • Susreti sa saborskim zastupnicima u Saboru RH
 • Susreti Dječjih foruma Hrvatske

Projekti:

 • Dječja igrališta – pravo i ptreba svakog djeteta – Tisućljeće maladeži, 2000., Canada
 • Velebitska degenija i bjeloglavi sup – Royal awards foundation, 2002., Nizozemska
 • Djeca su građani Europe – Euronet kampanja, 2004., Belgija
 • Tapori – djeca u borbi protiv siromaštva u svijetu – 2006. – 2012., Švicarska
 • Kvalitetna dječja igračka, 2009.
 • Nogometna lopta za djecu Afrike, 2010.
 • Međunarodni dan djevojčica, 2012.

Voditeljice: Sanja Škorić, Ana Kola, Anja Turkalj

Dob: 9 – 15 godina

25 GODINA UN-ove KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA I 15 GODINA AKCIJA “ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI” I “GRADOVI/OPĆINE – PRIJATELJI DJECE”

Predstavnici Dječjih foruma i članovi Društva “Naša djeca” Opatija svojim aktivnostima uključili su se u obilježavanje ovih važnih obljetnica:  25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta i 15 godina akcija “Za osmijeh djeteta u bolnici” i “Gradovi/općine – prijatelji djece”.

Konvencija o pravima djeteta (Convention on the Rights of the Child) međunarodni je ugovor Ujedinjenih naroda kojim su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdrvastvena i kulturna prava djece. Djecom se smatra svako ljudsko biće mlađe od osamanaest godina, osim ako se u nekoj zemlji i u njenom zakonodavstvu punoljetnost ne stječe navršetkom neke druge životne dobi. Poštivanje Konvencije nadzire Odbor za prava djeteta UN-a.

Opća skupština je Konvenciju prihvatila 20. studenog 1989. Na snagu je stupila 2. rujna 1990. nakon što ju je ratificirao potreban broj zemalja članica. U Hrvatskoj je na snazi od 8. listopada 1991.

Ovdje možete pročitati što nam preporučuje UN-ov Odbor za prava djeteta!

Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Trenutno je u Akciju uključeno 96 grada/općina, a počasni naziv je dostiglo 44 gradova i općina, s trendom rasta. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici“zajednički su 1999. godine pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“i da se primjenjuju suvremena načela humanizacije bolničkog liječenja djece. Akcija se odnosi na djecu od rođenja do završetka osnovnog školovanja i provodi se kontinuirano tijekom godine, u bolnici tj. dječjem odjelu, uz zajedničko osmišljeno sudjelovanje medicinskog osoblja i vanjskih stručnih i društvenih suradnika iz Društava Naša djeca te drugih udruga i ustanova.

Trenutno je u Akciju uključeno 37 bolnica/bolničkih odjela, a prestižni naziv je dobilo njih 29.

Riječima predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića:

“Obilježavanje najavljenih obljetnica ponovna je prigoda da se istakne važnost promicanja prava djeteta u smislu daljnjeg napretka na svim područjima društvenog života od obrazovanja, zdravlja, socijalne skrbi do pravosuđa i zaštite ljudskih prava djeteta. Pozdravljam stoga i svojim pokroviteljstvom podržavam obilježavanje 15 godina akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta u Hrvatskoj. Ususret obljetnicama i prigodnim događanjima uvjeren sam kako će to biti još jedna prigoda da se zajedničkim naporima i djelovanjem nastavi trajno ulagati u ostvarivanje prava i dobrobit djeteta na svim razinama društva.”

„Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“

U razdoblju od listopada 2013. do 30.6.2014. godine Savez DND Hrvatske uključit će 15 najaktivnijih Dječjih foruma, prema regionalnoj zastupljenosti, u ovaj projekt. Ciljanim aktivnostima djeca iz Dječjih foruma, uz pomoć odraslih voditelja-mentora će u svojim lokalnim sredinama osmišljeno promicati borbu protiv dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti i doprinositi ostvarivanju prava djeteta na način da se kroz aktivnosti DF-a upoznaju s problemima i potrebama svojih vršnjaka u lokalnoj zajednice, kvalitetom socijalnih usluga u zajednici, ali i problemom siromaštva djece u EU i svijetu.

Provedbom projekta predviđene su sljedeće projektne aktivnosti:

1. Dječji forumi u akciji – u svojim sredinama djeca uključena u rad DF-a osmislit će akciju ili aktivnosti s ciljem osvješćivanje i skretanje pozornosti na pitanja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti što će omogućiti djeci iz siromašnih obitelji da i sama sudjeluju u aktivnostima Dječjih foruma te ostvaruju prava na jednake mogućnosti.

2. Održavanje 17. Susreta Dječjih foruma Hrvatske na temu dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti – na kojemu bi djeca iz Dječjih foruma, koji sudjeluju u projektu, prezentirali rezultate održanih radionica, akcije koje su poduzeli te izabrali originalne slogane protiv dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za prava osjetljivih skupina djece.

Dobivena sredstva: 34.000,00 kn.

U OKVIRU PROJEKTA: „BORBOM PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI ZA DJEČJA PRAVA“ UZ POTPORU MINISTARSTVA SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH

17-ti  godišnji Susret Dječjih foruma Hrvatske

Datum i mjesto održavanja:

11., 12. i 13. travanj 2014. godine;
Selce, Karlovačko odmaralište

Propozicije za odabir učesnika Susreta:

 • 15 Dječjih foruma odabranih na osnovi ovih propozicija:
 • dostavljeno izvješće o provedenim aktivnostima i akcijama u okviru projekta „Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“ kojeg Savez DND provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih do 15.ožujka 2014.
 • iz odabranog DF-a po 2 (dva) djeteta, u dobi od 9 do 15 godina + voditelj/ca tog DF-a
 • poželjno da djeca budu različitog spola kako bi jednako bile zastupljene djevojčice i dječaci te da odabrani forumaši do sada još nisu bili na Susretima, a da njihov odabir zajednički vrše svi članovi DF-a

Propozicije za aktivno učešće u provedbi programa Susreta:

 • svaki DF nastupa pred prisutnima s temom/prezentacijom svoje najuspješnije aktivnosti/akcije vezane uz temu samog projekta „Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“, trajanje 20 minuta
 • svaki DF na 1 ili 2 panoa domaćina ( po 100 x 70 cm) postavlja mini-izložbu svojih odabranih dostignuća od prošlog susreta do ovog
 • svaki DF ima svoj Info punkt na kojem će tijekom 1 sata u okviru aktivnosti koja će nositi naziv „ Korakom do znanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti  „ predstaviti aktivnosti svog DF-a na temu „Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“,
 • svaki DF u završnoj raspravi usmeno i u pisanom obliku, a u kontekstu odabrane teme, iznosi i obrazlaže svoje prijedloge vezane uz predlaganje smjernica za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti
 • svaki DF priprema točke za večernji program – prva večer;
 • svaki DF priprema predstavljanje svog kraja (mjesta, općine, grada) putem suvenira, igračke, hrane, običaja, priče, pjesme, narječja, plesa, turističkog proizvoda a sve pod imenom „Razlike nas zbližavaju“