Dječje gradsko vijeće

XI SAZIV DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA GRADA OPATIJE

Konstituirajuća sjednica XI. saziva  Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije održana je 10. travnja 2017. godine u vijećnici Grada Opatije. Na početku sjednice vijećnicima se obratila zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić, koja je vijećnicima čestitala na izabranoj funkciji vijećnika XI. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije te im zaželjela dobrodošlicu i uspješan rad u mandatu.

Nakon predstavljanja kandidata za Dječjeg gradonačelnika, vijećnici su većinom glasova izabrali novu Dječju gradonačelnicu, Petru Deranja, učenicu 7. razreda Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov Opatija. Na izboru su joj čestitali zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić te zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin. Uz Petru Deranja, kandidatkinja za funkciju Dječje gradonačelnice bila je i Sofya Kotava, učenica 5. razreda.

Za vijećnike ovog saziva izabrano je ukupno 14 vijećnika; Ida Juras, Matea Bučković, Lucija Brajković, Jordan Sergo, Filip Lozić, Sofya Kotava, Romina Brnečić, Luka Brumnjak, Rafael Matacin, Vedrana Mihaljević, Valentina Karlović Terceira, Petra Deranja, Ivana Vignjević i Mateo Zausnig. Vijećnici će u svom dvogodišnjem mandatu  raspravljati o temama vezanim uz život Opatije, njenih građana i djece, a koje bi trebalo ostvariti kako bi se unaprijedio i poboljšao život djece u Opatiji.

Također, vijećnici su odabrali projekt kojim će se Dječje gradsko vijeće baviti u svom mandatu, a to je projekt „Dječje organizacije i njihova misija kod nas i u svijetu“.

ODRŽAN 12. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA U ZABOKU

U Zaboku je 3. i 4. 06 . održan 12. Susret Dječjih vijeća u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka te uz suorganizaciju Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorske županije i Društva Naša djeca Zabok.

U petak, 3.06. održana je Edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća u Centru za mlade kojoj su prisustvovali sudionici iz raznih dijelova Hrvatske: Bedekovčine, Crikvenice, Drniša, Jastrebarskog, Karlovca, Lepoglave, Lipika, Mača, Ozlja, Pakraca, Pleternice, Poreča, Pregrade, Raba, Solina, Sračinca i Svetog Križa Začretje.

Nakon međusobnog upoznavanja polaznika, Sanja Škorić iz Dječjeg vijeća Grada Opatije održala je predavanje o aktivnom sudjelovanju djece u lokalnoj zajednici, o Dječjim vijećima, uvjetima za rad, programskim oblicima i sadržajima rada Dječjih vijeća te o ulozi odrasle osobe u Dječjem vijeću.

Jasenka Borovčak iz Dječjeg vijeća grada Zaboka je prezentirala razne aktivnosti kojima se bavi Dječje vijeće u Zaboku. Nakon toga uslijedio je kratak film kojim se predstavio rad Dječjeg vijeća grada Opatije.

U drugom dijelu edukacije Sanja Škorić i Ana Jantolek, također iz Dječjeg vijeća grada Opatije održale  su dvije radionice u kojima su svi polaznici vrlo aktivno sudjelovali. U prvoj radionici su se prikazali postupci u stvaranju uvjeta za osnivanje i početak rada Dječjeg vijeća u svom gradu/općini, dok se u drugoj radionici izrađivao nacrt programa rada Dječjeg vijeća u prvoj godini. Edukacija je završila prikazom literature za rad Dječjih vijeća i provedbom ankete nakon čega su polaznicima Seminara dodijeljena Uvjerenja. Troškovi dolaska i edukacije novih voditelja pokriveni su iz sredstava akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Otvorenje 12. Susreta Dječjih vijeća započelo je izvedbom brojalice En ten tini Zabočkih mališana uz klavirsku pratnju Lidije Jadek u OŠ K. S. Gjalskog u 17 sati. Voditelji programa Susreta, dječja gradonačelnica Eva i član DND-a Zabok Matija pozdravili su prisutne i otvorili 12. Susret Dječjih vijeća. Na Susretu je sudjelovalo 14 Dječjih vijeća iz: Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Kutine, Ogulina, Opatije, Pregrade, Pule, Rovinja, Solina, Tuhlja, Varaždina i Velike Gorice i Zaboka.

Goste su pozdravili: predsjednica Društva Naša djeca Zabok, gospođa Sonja Borovčak, predsjednica Saveza društava društava Naša djeca Hrvatske, gospođa Aida Salihagić Kadić, gradonačelnik Zaboka, gospodin Ivan Hanžek te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, gospođa Jasna Petek.

Svojim nastupima sve su razveselili Zabočki mališani koji su izveli brojalice i pjesme, a također su predstavili originalne pjesme nastale u sklopu projekta Zdravo i fino koji Društvo Naša djeca Zabok provodi s Dječjim gradskim vijećem. Svojim nastupima goste su oduševile i polaznica Osnovne glazbene škole, dječja vijećnica Doris koja je pokazala svoje umijeće na violini, dječje vijećnice Eva i Lada plesnim duetom, kao i dječja vijećnica Magdalena izvedbom skladbe Star Warsa na klarinetu.

Nakon ovih izvedbi na pozornici su se predstavili svi Dječji vijećnici iz Zaboka koji provode projekt Prebaci na volontiranje. Domaćini su također pripremili jedno iznenađenje, izveli su prvi puta Himnu Društva Naša djeca, koja se, sudeći po veselim izrazima lica prisutnih, svima svidjela. Nakon toga su svi gosti zapjevali sa zborom Kad bi svi… u pratnji Lidije na klaviru i Igora na električnoj gitari.

Dječja vijećnica iz Zaboka, Doris Tkalčević, dječji vijećnik iz Opatije, Roko Lovrić i predsjednica Povjerenstva za odabir Naj-projekata Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, predstavili su Naj-projekte Dječjih vijeća u 2016. godini. U Povjerenstvu za odabir Naj-projekata Dječjih vijeća bila je gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, članica Izvršnog odbora Saveza društava Naša djeca Hrvatske.  Za Naj-projekte prijavilo se 14 Dječjih vijeća iz: Bjelovara, Čakovca, Delnica, Dubrovnika, Kutina, Ogulina, Pregrade, Pule,  Rovinja, Solina, Splita, Tuhlja, Varaždina i Velike Gorice.

Svi su projekti pohvaljeni, a kako smo saznali, dječji glasovi su prevagnuli pri odabiru najboljih. Priznanje za dva najoriginalnija Naj-projekta Dječjih vijeća u 2016. dobili su ”Šeraj pozitivu-dilitaj negativu” Dječjeg gradskog vijeća Rovinj, voditeljice projekta su Romina Curto i Dejana Tavas koje su ujedno i voditeljice Dječjeg gradskog vijeća Rovinj te ”Mogu i sudjelujem” Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, voditeljica projekta su Arijana Mataga Tintor, a voditeljice Dječjeg gradskog vijeća su Dia Dobrinčić Korenjak i Marija Brebrić.

Doris i Luka su obrazložili zbog čega su se odlučili za ova dva projekta. Projekt iz Rovinja je zaslužio priznanje jer su se djeca aktivno uključila u rješavanje problema vršnjačkog nasilja izradom bookmarkera i plakatom, a uključili su svu djecu osnovnih škola u suradnji s Gradskom knjižnicom i srednjoškolcima. Projekt iz Velike Gorice je uključio predškolsku djecu i roditelje iz Novog Čiča s ciljem da i djecu i roditelje nauči što više o dječjem sudjelovanju, dječjim pravima i mogućnostima sudjelovanja djece u donošenju odluka u svojoj sredini.

Predsjednica Saveza DND-a Aida Salihagić Kadić je uz pomoć djevojčice Hane Kadić, gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka i dopredsjednice Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sanje Škorić uručila nagrađenim projektima priznanja, a svim prijavljenim Dječjim vijećima pohvale za sudjelovanje u Naj-projektima. Nakon dodjele priznanja dječji vijećnici Melani Jurković i Valentino Savić Seifert iz Rovinja i Jana Špičić  i Estera Sabljić iz Velike Gorice su predstavili svoje projekte.

Savez DND će na svojim mrežnim stranicama sljedećih tjedana predstaviti ukratko sve ovogodišnje Naj-projekte.

Na kraju priredbe svi su zapjevali sa Zabočkim mališanima Kad si sretan.

Subota ujutro bila je rezervirana za radionice za djecu vijećnike ”Prebaci na volontiranje!” i za radionicu za voditeljice i voditelje Dječjih vijeća ”Suradnja i komunikacija Dječjih vijeća s lokalnom zajednicom.” Radionice za djecu vijećnike održale su volonterke iz Zaboka: Ružica Kotarski, Sonja Matraković, Romana Turk Tisanić, Vlatka Habulin, Ana Frgec Belošević i Jana Borovčak,  a radionice za voditelje Dječjih vijeća održale su Sanja Škorić i Ana Jantolek. Nakon završetka radionica sudionici su predstavili svoj rad te su podijeljene zahvalnice čime je završio ovaj Susret Dječjih vijeća.

Tekst preuzet: http://www.savez-dnd.hr/odrzan-12-susret-djecjih-vijeca-u-zaboku/ 

 

ODRŽANA 5. SJEDNICA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA

 

U gradskoj vijećnici 16. svibnja održana je 5. sjednica X. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, a uz male vijećnike prisutni su bili zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Zlata Torbarina, ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić te Tanja Sudiskas kao predstavnica OŠ „R. K. Jeretov“ Opatija. Sjednicu su vijećnici otvorili pitanjima zamjeniku gradonačelniku. Vijećnike je zanimalo kada će se zamijeniti stara tabela „Grad Opatija prijatelj djece“ koja se nalazi u Iki, može li se osvijetliti nogometno igralište u Ičićima, kako napreduje gradnja kina, mogu li se zamijeniti biljke s šiljastim listovima na plaži u Ičićima koje mogu biti opasne za djecu te može li se sanirati dio plaže Slatina gdje viri željezo pa je opasno za ulazak djece u more. Vijećnici su se zahvalili na sanaciji rupe u Iki na mulu te na postavljanju brzinomjera kod škole u Ičićima. Sljedeća točka dnevnog reda bio je iz izvještaj o provedenom natječaju za Naj dječje djelo. U idućoj točki vijećnici DGV-a odabrali su projekt za dodjelu sredstava Proračuna Dječjeg gradskog vijeća. Odabrali su projekt Društva „Naša djeca“ Opatija za izradu tabela dječjih igrališta u Opatiji. Nakon toga, izneseni su dječji prijedlozi kako urediti sobu za igrice u Kulturno-turističkom centru. Vijećnici su izvijestili odrasle o svojim aktivnostima od prošle sjednice. Ivan Tancabel izvijestio je o svom sudjelovanju na sastanku Savjetodavne grupe djece i mladih organizacije Eurochild u Briselu, kao predsjednika DGV-a u pratnji Sandre Turkalj kao predstavnika DND Opatija. Osim njih, na Eurochild konferenciju u srpnju „Djecčja prava su važna: Zašto Europa treba ulagati u djecu“ pozvana su djeca iz DND Opatija kao voditelji radionice za djecu i odrasle. Vijećnici DGV-a Opatija prijavili su svoje radove na Eurochild natječj „Skiciraj svoja prava“ te na natječaj DND Opatija „Slikom i riječju o Konvenciji UN-a o pravima djeteta“. Čestitalo se vijećnicima Tari Tomić, Rafaelu Matacinu i Petri Deranja na osvojenim nagradama za natječaj DND Opatija te DND-u Opatija na osvojenoj godišnjoj nagradi Primorsko-goranske županije.

 

U sklopu projekta „Detektivi šuma Učke“ vijećnici su obilježili Svjetski tjedan novca bazirajući se na važnosti štednje prirodnih resursa, Međunarodni dan šuma sadnjom stabla na opatijskoj tržnici, anketirali su građane o održivom razvoju te su naučili više o biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na našem području, na radionici u Parku prirode Učka. Ana Kola iz DND Opatija, najavila je uključivanje vijećnika u istraživanje Centra za dječja prava Queen’s University Belfast o potrošnji javnih sredstava i sudjelovanju djece u procesima odlučivanja o financijama. Na kraju sjednice vijećnici su izvijestili o Opatijskom dječjem danu i najavili događanja koja slijede.

SUDJELOVANJE NA SASTANKU SAVJETODAVNE GRUPE DJECE I MLADIH U BRUXELLESU

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Opatije i član 1. saziva Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu Ivan Tancabel u pratnji edukatorice Dječjeg gradskog vijeća Opatije i predstavnice Društva „Naša djeca“ Opatija sudjelovali su na sastanku Savjetodavne grupe djece i mladih koji se prošli tjedan održao u Bruxellesu. Cilj sastanka bio je donijeti konačni program i podjelu zadatak među sudionicima za Eurochild-ovu konferenciju DJEČJA PRAVA SU VAŽNA: ZAŠTO EUROPA TREBA ULAGATI U DJECU? koja će se održati u srpnju ove godine, a jedan od sudionika biti će i naš Ivan čiji je zadatak sastavljanje završne deklaracije.

 

MEĐUNARODNI DAN ŠUMA

Ni kiša nije spriječila vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatija  u obilježavanju Međunarodnog dana šuma. Današnjem obilježavanju pridružili su se i Parkovi d.o.o. koji su zajedno s vijećnicima 10. Saziva DGV-a ispred opatijske tržnice posadili zajedničko stablo crnike dajući time svoj doprinos podizanju svijesti građana o značaju šuma i brige za okoliš.

Vijećnici DGV-a obilježili su Međunarodni dan šuma u okviru vlastitog projekta Detektivi šuma Učka.

 

Dječje gradsko vijeće Grada Opatije objavljuje Natječaj za dodjelu sredstava Proračuna Dječjeg gradskog vijeća za 2016. godinu te Natječaj za dodjelu nagrada za “Naj dječje djelo”.

 

Sredstva Proračuna Dječjeg gradskog vijeća u iznosu 12.000 kuna dodjeljuju se za programe/akcije/aktivnosti namijenjene djeci uzrasta do 15 godina kojima se podiže kvaliteta života djece, a natječajem za Naj dječje djelo nagrađuju se djeca za  pruženu pomoć, odnosno učinjeno dobro djelo u svojoj zajednici.

Cjeloviti tekstovi natječaja i obrasci slobodni su za preuzimanje  na web stranicama Grada Opatije i Društva “Naša djeca” Opatija.  Natječaji su otvoreni do 18. ožujka 2016. godine.

1. Obrazac Proračuna

2. Obrazac-Naj-djecje-djelo-2016

Image and video hosting by TinyPic    Image and video hosting by TinyPic

 

ODRŽANA 4. SJEDNICA X. SAZIVA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA

U gradskoj vijećnici 17. veljače održana je 4. sjednica X. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, a uz male vijećnike prisutni su bili i gradonačelnik Ivo Dujmić, njegov zamjenik Fernando Kirigin te voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Zlata Torbarina. Sjednicu su vijećnici otvorili pitanjima gradonačelniku. Hanu Kulišić zanimalo je hoće li se postaviti svjetlosna signalizacija i na pješačke prijelaze na Novoj cesti, na što joj je gradonačelnik odgovorio da za sada neće, jer je u planu daljnje postavljanje led markera prema Slatini, osim na dijelu ceste na kojem se odvija Balinjerada, kako bi se ona i dalje mogla nesmetano odvijati. Tara Tomić uputila je prijedlog da se limeni tobogan na dječjem igralištu „Lastavica“ iznad Slatine zamijeni, jer se lim ljeti jako ugrijava, a gradonačelnik joj je obećao kako će ubrzo to učiniti. Karolinu Bilen zanimalo je kada će se započeti graditi akvapark u Ičićima, a gradonačelnik joj je odgovorio da bi i on želio da to krene što prije, no još se moraju riješiti imovinsko-pravna pitanja. Nina Žunić upitala je kako napreduje izgradnja kina te ju je razveselio gradonačelnikov odgovor da sve ide po planu i da će do kraja godine Kulturno turistički centar biti dovršen. Gradonačelnik Dujmić pohvalio je vijećnike DGV-a što su vrlo vrijedni i aktivni te konstatirao kako je Opatija puno napravila za djecu, a i dalje vrijedno radi, pa će tako uskoro dobiti novouređene prostorije za Društvo „Naša djeca“ te dvoranu za kino i kazališne predstave. Zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin izvijestio je male vijećnike da su uspješno riješene neke njihove prijašnje zamolbe, poput pješačkog prijelaza ispred sportske dvorane „Marino Cvetković“, a na čemu su mu vijećnici zahvalili.

U sljedećim točkama dnevnog reda predsjednik Sportskog saveza Fernando Kirigin i dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić ispričali su kako je bilo na dodjeli nagrada najuspješnijim sportašima Grada Opatije, a voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Zlata Torbarina obavijestila je vijećnike o njihovim prijedlozima koji su uvršteni u Proračun Grada Opatije za 2016. godinu, poput postavljanja novih ploča „Grad Opatija prijatelj djece“ na ulazu u Opatiju i u Iku, uređenju skate parka, tj. biciklističkog poligona, postavljanju novih „špina“ za vodu na dječjem kupalištu te  uređenja novih prostora DND-a Opatija.

Usvojeni su Natječaj za Naj dječje djelo i Natječaj za dodjelu sredstava Proračuna Dječjeg gradskog vijeća te će se objaviti, a rokovi za prijavu su do 18. ožujka.

Na kraju sjednice dječja vijećnica Tara Tomić govorila je o grafitima na dječjim igralištima te zamolila vršnjake, ali i one starije, da ne uništavaju igrališta i da ih čuvaju,  dok je predstavnica DND-a Opatija Tea Jelača upoznala prisutne s novim projektom „Veliki i mali na Violici“ te najavila aktivnosti koje će se u sklopu projekta izvoditi, poput izrade mape dječjih igrališta, oslikavanja Violice te obiteljskog druženja na Dan obitelji  15. svibnja. Na kraju sjednice vijećnici Rafael Matacin i Damjan Rajko ispričali su što su sve „DGV-ovci“ radili u protekla dva mjeseca te najavili predstojeće aktivnosti, a Dea Orlić iz 2.a razreda izvijestila je male vijećnike o posjetu njenih razrednih kolega i učiteljice Dječjem vrtiću Opatija, gdje su učenici mališanima iz vrtića pričali kako im je u školi te što su sve naučili u prvom razredu.

Mali vijećnici održali 3. sjednicu Dječjeg gradskog vijeća 

Opatija – 3. sjednica X. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, kojoj su uz male vijećnike prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić, predstavnici Osnovne škole ”Rikard Katalinić Jeretov“, predstavnici Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatija te predstavnici Koordinacije Grad Opatija prijatelj djece, održana je prekjučer u gradskoj vijećnici.

Na početku sjednice zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin osvrnuo se na pitanja koja su mu na temu pješačkog prijelaza kod sportske dvorane upućena na prošloj sjednici te izvijestio vijećnike kako će se iscrtati dodatni pješački prijelaz na prostoru za ulazak u dvoranu, dok će se na pješački prijelaz na glavnoj cesti postaviti led lampice radi bolje vidljivosti. Grad će također ispred škole u Voloskom postaviti mjerač brzine poput onog kod nove škole.

Leu Leonardu Pašić zanimalo je može li se u novom KTC-u urediti soba za igranje igrica, Taru Tomić interesiralo je kako bi došla do informacija o restoranima koji u Opatiji nude jela za dijabetičare, a Nina Žulić željela bi više radionica na kojima bi se djeci ukazalo na opasnosti od petardi. U sljedećoj točki dnevnog reda vijećnice Nina Žunić i Petra Deranja predstavile su projekt na kojem će raditi ovaj saziv, pod nazivom Detektivi šuma Učke. Želja im je proučavati biljke i životinje Učke, igrati paintball, posjetiti Djeda Mraza, jahati konje, upoznati šetnice i staze, napraviti vodič i plan staza te organizirati radionice potrage za blagom. Dogovorili su da će održati pet radionica, a već su održali i prvi sastanak s predstavnicima Parka prirode Učka i dogovorili zajedničke aktivnosti.

U nastavku sjednice predstavljene su aktivnosti u Društvu “Naša djeca” u studenom i prosincu. Tako je obilježen mjesec borbe protiv ovisnosti, Dan volontera, dolazak Svetog Nikole, posjetili su Djeda Mraza na Učki i organizirali info štandove ispred tržnice. Proslavili su 10 godina Akcije Grad Opatija prijatelj djece, predstavili rezultate te akcije, obilježili Dan Konvencije UN o dječjim pravima, a nekoliko vijećnika sudjelovalo je na Savjetovanju Akciji gradovi i općine prijatelji djece održanom u starogradskoj vijećnici u Zagrebu 20. studenog, gdje im je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uručio Povelju za uzorno provedenu Naj akciju u 2015. godini ‘S kovčežićem o dječjim pravima u Europi’.

 

2. SJEDNICA X. SAZIVA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA GRADA OPATIJE

DJECA ĆE DOBITI BICIKLISTIČKI POLIGON

U gradskoj vijećnici 7. rujna održana je 2. sjednica X. Saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, kojoj su uz male vijećnike prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić, predstavnici Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“, predstavnici  Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatija, predstavnici Koordinacije Grad Opatija prijatelj djece te grupa učenika opatijske osnovne škole, koji su se došli upoznati s radom DGV-a.

Na početku sjednice zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin čestitao je djeci Međunarodni dan djeteta, koji je obilježen u ponedjeljak Dječjim skupom te ih pozvao da se u što većem broju uključe u aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna.

Sjednicu su vijećnici otvorili pitanjima zamjeniku gradonačelnika. Petru Deranja zanimalo je hoće li  ove zime klizalište raditi i za vrijeme školskih praznika, na što je dobila odgovor da će klizalište biti postavljeno 29. studenog i biti otvoreno sve do 11. siječnja. Gošća sjednice, učenica 2.a razreda Dea Orlić predložila je da učenici drugog razreda posjete mališane u Dječjem vrtiću te im pokažu što se sve radi u školi, a ravnateljica vrtića Sabrina Jelić prihvatila je prijedlog.

U sljedećoj točki vijećnici su prezentirali svoj obilazak dječjih igrališta tijekom ljeta, tijekom kojeg su posjetili 24 igrališta s ciljem utvrđivanja njihova stanja. Tako su naveli što su sve zamijetili kao pozitivno, a što kao negativno te koje popravke i zahvate bi bilo potrebno učiniti. U nastavku sjednice navedeni su prijedlozi za Proračun Grada Opatije za 2016. godinu, poput obnove rampe u skate-parku, sigurnijeg pješačkog prijelaza ispod sportske dvorane, novih prostorija Društva „Naša djeca“ i dr. Također su prezentirane aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna, kao i što su sve vijećnici radili tijekom ljeta, kada su sudjelovali u ljetnim aktivnostima DND-a, radionicama javnog nastupa, obilasku gradskih institucija snimanju spota za Opatijski sportski dan, snimanju emisije HRT-a Šušur, i obilasku dječjih igrališta.

Na kraju sjednice mali vijećnici dobili su i jednu odličnu vijest – Željko Harbaš iz tehničke službe Grada Opatije obavijestio ih je da je njihov prijedlog o biciklističkom poligonu prihvaćen te da će se napraviti na Tošini iza skate-parka,  a imat će jednu ravnu stazu s dvije trake te jednu kružnu osmicu.

Sjednica je završila obaviješću o novim vijećnicima, naime Lea Jankovića iz 6.a zamijenio je njegov razredni kolega Dominik Juras, Marka Ivanovića iz Lovrana zamijenit će Emili Krajcer, a Aleksandra Brubnjak iz 8.b odustala je od mandata, te će Nina Žunić biti jedina predstavnica iz 8.b razreda.

 

Lea Leonarda Pašić nova dječja gradonačelnica.

Lea Leonarda Pašić nova je dječja gradonačelnica Grada Opatije, odlučili su većinom glasova vijećnici 10. saziva Dječjeg gradskog vijeća na svojoj konstituirajućoj sjednici održanoj 25. svibnja u Gradskoj vijećnici. Lea je učenica 7.c razreda Osnovne škole “R.K. Jeretov”, a članica je DGV-a  u drugom mandatu. U kandidaturi za dječjeg gradonačelnika sudjelovalo je pet kandidata, i to Annamaria Renner, Dominik Žiganto, Francesca Renner, Danijel Predragović te izabrana Lea Leonarda Pašić. U prvom krugu glasovanja jednak broj glasova dobile su Lea i Francesca, dok je u drugom krugu više glasova osvojila Lea, koja će ovu funkciju obavljati dvije godine.

Novoizabrana dječja gradonačelnica najavila je da će se zalagati za izgradnju aquaparka na Slatini, za otvaranje disca za djecu od 12 do 16 godina, školu umjetnosti u kojoj bi djeca mogla učiti pjevati, plesati i glumiti, ljetne kampove te otvaranje Kuće igrica u kojoj bi djeca mogla igrati razne društvene igre, a vikendom bi se održavala natjecanja.

Na izboru su joj čestitali gradonačelnik Ivo Dujmić, zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Ivan Tancabel, kao i članovi koordinacije DGV-a Sanja Škorić, Sandra Turkalj, Tanja Sudiskas i Marta Berčić.

Sjednici su prisustvovali novoizabrani vijećnici DGV-a koji će za vrijeme svog dvogodišnjeg mandata raspravljati o temama vezanim uz život Opatije, njenih građana i djece, a koje bi trebalo ostvariti kako bi se unaprijedio i poboljšao život djece u Opatiji: Damjan Rajko i Rafael Matacin iz 4.a, Hana Kulišić i Ema Ratkajec iz 4.b, Tija Dujmović i Leon Devčić iz 4.c, Tara Tomić i Leo Janković iz 5.a, Leon Pepelnik i Danijel Predragović iz 5.b, Valeria Puž i Petra Deranja iz 5.c, Roko Lovrić i Annamaria Renner iz 6.a, Karolina Bilen i Mia Jović iz 6.b, Iris Matulja i Dominik Žiganto iz 6.c, Eleonora Glavan i Francesca Renner iz 7.a, Nina Žunić i Aleksandra Brumnjak iz 7.b, Lea Leonarda Pašić iz 7.c te učenici iz OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu Marko Ivanković iz 4.a i Luka Sošić iz 7.a.

Dobrodošlicu u vijećničke klupe zaželio im je gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je istaknuo kako je Opatija ponosna na rad malih vijećnika, a naročito na titulu Grada – prijatelja djece, koju ponosno nosi.

– Imamo 29 dječjih igrališta, dječju plažu Tomaševac, skate park na Tošini i još mnoge druge sadržaje za djecu. Spremno ćemo slušati vaše prijedloge i ideje te se nadamo da ćemo neke od njih uspjeti i ostvariti, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Na sjednici su vijećnici DGV-a glasali  za projekt koji će provoditi za vrijeme trajanja svog mandata i većinom glasova izabrali temu “Detektivi šuma Učke – upoznavanje flore i faune Učke”.

 

11. svibnja 2015. održani su izbori za X saziv Dječjeg gradskog vijeća Opatije.

Izbori su provedeni u svim razrednim odjeljenjima od 4. do 7. razreda, a prisutni su bili i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, ravnatelj škole Fredi Glavan te predstavnici Koordinacije Dječjeg gradskog vijeća. Svako razredno odjeljenje izabralo je po dva predstavnika koji će zastupati prava djece Opatije, a mandat članova traje dvije godine. Svi kandidati predstavili su svojim razrednim kolegama svoje ideje i projekte, nakon čega je uslijedilo tajno glasanje. Izbori su organizirani i u Osnovnoj školi Viktora Cara Emin Lovran, gdje su se birala dva učenika koji će zastupati djecu s područja Ike, Oprića i Dobreća, a koji su upisani u tu školu. Za izbore za 10. Saziv DGV-a prijavilo se 55 učenika, od čega 49 učenika upisanih u Osnovnu školu Rikarda Katalinića Jeretova i 6 učenika upisanih u Osnovnu školu Viktora Cara Emina u Lovranu.

Konstituirajuća sjednica 10. saziva DGV-a održat će se 25. svibnja u gradskoj vijećnici, kada će biti izabran novi dječji gradonačelnik te projekt na kojem će vijećnici raditi tijekom svog mandata.

U novi saziv DGV-a izabrani su Damjan Rajko i Rafael Matacin iz 4.a, Hana Kulišić i Ema Ratkajec iz 4.b, Tija Dujmović i Leon Devčić iz 4.c, Tara Tomić i Leo Janković iz 5.a, Leon Pepelnik i Danijel Predragović iz 5.b, Valeria Puž i Petra Deranja iz 5.c, Roko Lovrić i Annamaria Renner iz 6.a, Karolina Bilen i Mia Jović iz 6.b, Iris Matulja i Dominik Žiganto iz 6.c, Eleonora Glavan i Francesca Renner iz 7.a, Nina Žunić i Aleksandra Brumnjak iz 7.b, Lea Leonarda Pašić iz 7.c te učenici iz OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu Marko Ivanković iz 4.a i Luka Sošić iz 7.a.

– projekt Grada Opatije u suradnji s DND Opatija i OŠ R.K.Jeretov Opatija

Omogućava djeci i mladima ostvarivanje jednog od dječjih prava – PRAVO NA IZRAŽAVANJE MIŠLJENJA O SVIM PITANJIMA KOJA SE NA NJIH ODNOSE !!!

Osnovano 2001. godine

Ciljevi DGV-a:

  • Uspostavljanje međusobnog uvažavanja, slušanja i komuikacije između djece i Grada
  • Razvijanje svijesti o Gradu kao zajednici svih građana
  • Prepoznavanje i priznavanje prava svim skupinama građana
  • Osposobljavanje djece za ostvarivanje njihovih prava na izražavanje vlastitog mišljenja
  • Osposobljavanje djece za donošenje odluka za sebe i druge
  • Razvijanje odgovornosti kod djece za donesene odluke

Dječje gradsko vijeće ćine po dva predstavnika svakog razrednog odjela od IV. Do VII. razreda Oš Rikard Katalinić Jeretov Opatija i dv predstavnika djece s područja Oprića, Dobreća i Ike koja idu u Oš Viktora Cara Emina Lovran.
Mandat vijećnika DGV-a traje dvije godine.

U mandatu je VIII saziv DGV-a kojem u mjesecu travnju 2013. godine ističe mandat.
U pripremi su novi izbori za IX saziv Dječjeg gradskog vijeća Opatije.

Mentori: Sanja Škorić, Ana Kola
Stručni suradnik; Marta Berčić Grad Opatija
Stručni suradnik Oš R.K.Jeretov Tanja Ivanković

Posebno ističemo:

  1. Karlo Škorić – Dječji forum DND Opatija predstavnik djece Hrvatske u Vijeću za djecu – savjetodavnom tijelu Vlade Republike Hrvatske
  2. Ivan Tancabel – dječji gradonačelnik, Irena Petković i Antonia Škorić članice Dječjih foruma DND Opatija izabrane u Mrežu mladih savjetnika Ureda pravobranitelja za djecu
  3. Petra Peloza – nova dječja gradonačelnica

 

„Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća u Hrvatskoj“

Projekt „Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća u Hrvatskoj“ nastavak je i rezultat kontinuiranog rada Saveza DND-a na području dječje participacije u Hrvatskoj kao odgovor na društvene potrebe i izazove u području zaštite dječjih prava i participacije.

Opći cilj: unaprijediti aktivnu dječju participaciju i promicanje participativnog prava djece te podizanje svijesti šire javnosti o važnosti dječje participacije u društvu.

Specifični ciljevi projekta:

– osnaživanje djece i voditelja/mentora u Dječjim vijećima da pokreću i provode lokalne projekte za djecu koji doprinose razvijanju međusektorske suradnje i ostvarivanju participativnog prava djece (u školi, obitelji, zajednici)

– motiviranje i senzibiliziranje odraslih na promjenu stavova

Aktivnosti:

1. Naj-projekti Dječjih vijeća Hrvatske (obrazac za prijavu na natječaj te poziv i kriteriji)

2. 10. Susret Dječjih vijeća Hrvatske

Rok trajanja: listopad 2013. – lipanj 2014.

Dobivena sredstva: 15.000,00 kn.