ULAGANJE U OBRAZOVANJE DJECE TREBA BITI NAJVAŽNIJA STAVKA U BUDUĆEM DJEČJEM PRORAČUNU RH

Sanja u Samoboru

Predstavnici Grada Opatije i Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije sudjelovali su 17. rujna 2018. u Samoboru na tematskom savjetovanju „Važnost ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica u djecu“u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i Grada Samobora. 

Ovo je savjetovanje okupilo 130-ak sudionika: vodećih domaćih stručnjaka u području skrbi o djeci, predstavnike lokalnih uprava i regionalnih samouprava iz cijele Hrvatske te organizacija i ustanova koje pridonose ostvarivanju dječjih prava na lokalnim razinama.

U panelu savjetovanja sudjelovale su predstavnice Ministarstva financija, gđe Mirela Kovač Jagar i Mirta Hukman, Pravobraniteljica za djecu RH, gđa Helenca Pirnat-Dragičević, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, gđa Valentina Otmačić, dr.sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, gđa Anđelka Visković, Viša savjetnica u Odsjeku za kulturu te voditeljica projekta Grad – prijatelj djece u Splitu. i Marijeta Jurić iz Dječjeg vijeća i Dječjeg foruma Splita te gđa Zlata Torbarina, Voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije i Vedrana Mihaljević iz Dječjeg gradskog vijeća Opatije. Sudionici panela dotakli su se ključnih pitanja vezanih uz ulaganja u djecu, kao što su: prijenos iskustava drugih zemalja koja imaju dječje proračune, planiranje državnog proračuna u odnosu na djecu u kontekstu procjenjivanja i ispitivanja učinka na djecu, obavljaju li se (ili trebaju li se obavljati) konzultacije s djecom, njihovim roditeljima/skrbnicima i stručnjacima za brigu o djeci, kao i kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava ranjivih skupina djece.

Uz Zlatu Torbarinu i Vedranu Mihaljević na savjetovanju su sudjelovali i Sanja Škorić, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija te dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Toni Družeta zamjenik općinskog načelnika Lovrana te Velinka Sušanj oditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Lovran.

Više: Savez DND Hrvatske