Sudjelovanje na događanjima u Bruxellesu

3

Od 15. do 19. travnja, Jan Galić – član Dječjih foruma, Sanja Škorić  i Tea Jelača iz Društva „Naša djeca“ Opatija boravili su u Bruxellesu na Generalnoj skupštini i Danu članova Eurochild organizacije. Jan je kao vijećnik Prvog saziva Dječjeg vijeća Eurochild organizacije sudjelovao na pripremama za suvođenje pararelnih radionica za vrijeme održavanja Dana članova na teme: dječje siromaštvo i društvena isključenost: ulaganje u djecu i dječje proračune, razvoj u ranom djetinjstvu, dječja dobrobit i sustav zaštite te dječja participacija.

 Na svojim cjelodnevnim radionicama, Eurochild vijećnici raspravljali su o temama poput sigurnosti na društvenim mrežama, ali i o mogućim načinima uključivanja djece u programe dječje participacije te što se sve treba učiniti kako bi se ostvarila „Europa koju djeca žele“. Jan je postao član Prvog saziva Dječjeg vijeća Eurochild organizacije putem raspisanog poziva među članovima Eurochilda te na prijedlog Društva „Naša djeca“ Opatija, a u vijeću je zajedno s 12 predstavnika djece europskih zemalja s kojima se zalaže za aktivno dječje sudjelovanje u tijelima Eurochilda i EU Parlamenta. U završnom dijelu Dana članova, Jan je izvijestio članove Eurochild organizacije o održanim aktivnostima za vrijeme Generalne skupštine i Dana članova, ali i pozvao svih na Eurochild konferenciju koja će se održati u našoj Opatiji pod nazivom „Gradimo bolju Europu s djecom: Pridružite nam se!“. Domaćini konferencije su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija, a konferencija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

U slobodno vrijeme posjetili smo centar za posjetitelje Europskog parlamenta Parlamentarium te prošetali ulicama Bruxellesa.

Osim Društva “Naša djeca” Opatija, na događanjima u Bruxellesu sudjelovalo je još stotinjak predstavnika organizacija koje u svoj rad uključuju djecu, a iz Hrvatske prisutne su bile i savjetnica Pravobraniteljice za djecu iz riječkoga ureda gđa. Danijela Žagar, dekanica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta prof.dr.sc. Snježana Sekušak Galešev i Izv.prof.dr.sc. Ivana Jeđud Borić.