Sjednica djece i saborskih zastupnika povodom 30 godina Konvencije

IMG_9215

U Sabornici Hrvatskog sabora 20. studenog je održana sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Sjednica je organizirana u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Svjetskog dana djeteta, s ciljem promicanja participacije djece i mladih u donošenju odluka koje utječu na njihove živote.

Tema sjednice bila je ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj, a sudjelovala su djeca iz cijele Hrvatske (među kojima djeca sudionici akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece”, djeca iz dječjih foruma i dječjih vijeća Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, djeca iz osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te članovi Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku), koja su izlagala na 11 različitih tema, nakon čega je uslijedila rasprava djece i odraslih. Sjednicom je presjedala izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović, a pozdravne su govore održali Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, te u ime organizatora Karla Škrlec, predstavnica Mreže mladih savjetnika, i Matija Šimek, predstavnik Dječjeg vijeća Koprivnica.

Sjednicu je vodila Sanja Škorić, tajnica DND-a Opatija i dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, a iz Opatije na njoj su sudjelovali i vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Lucija Brajković,  Mateo Gruban i Dunja Reljanović. Vijećnici DGV-a Opatija predstavili su probleme djece u EU i međunarodno sudjelovanje djece, kao i rad Nacionalnog Eurochild foruma.

Sjednica je završila dodjelom Nagrada za promicanje prava djeteta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Godišnju Nagradu dobila je Martina Boltužić Dževerlija, predsjednica Društva “Naša djeca” Petrinja, a Nagradu za životno djelo je dobila prof. dr.sc. Marina Ajduković.

Sjednicu možete pogledati na poveznici.