Održana posljednja sjednica XI. Saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije

Image00006

Vijećnicima XI. Saziva Dječjeg gradskog vijeća na njihovoj posljednjoj sjednici u dvogodišnjem mandatu održanoj u gradskoj vijećnici 11. veljače pridružio se i zamjenik gradonačelnika gsp. Emil Priskić, dr.sc., koji je pohvalio njihov rad te istaknuo kako „veliki vijećnici“ puno toga mogu naučiti od njih. Naglasio je da se Grad Opatija ponosi njihovim uspjesima, a njihove prijedloge i ideje odrasli u Gradu shvaćaju vrlo ozbiljno. Osim zamjenika gradonačelnika, na sjednici su prisustvovali i ravnateljica OŠ Viktora Cara Emina Lovran gđa. Iva Erceg, ravnatelj OŠ „R.K. Jeretov“ Opatija gsp. Fredi Glavan te voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti gđa. Zlata Torbarina.

Sjednica je započela pitanjima vijećnika zamjeniku gradonačelnika na koje je on strpljivo odgovarao. Vijećnike je zanimalo kada će se očistiti zvijezde slavnih na Slatini, postoji li mogućnost postavljanja tzv. „pametnih autobusnih stanica“ te može li se urediti prilaz igralištu na Slatini.

Nakon pitanja vijećnika, zamjenik gradonačelnika informirao je prisutne o prijedlozima XI. Saziva DGV-a Grada Opatije uvrštenim u Proračun Grada za 2019., a „mali vijećnici“ započeli su sa svojim prezentacijama i predstavljanjima. Tako su predstavljeni rezultati istraživanja „Kakvu Europu djeca žele“ koju su osmislili UNICEF i Eurochild organizacija, a vijećnici DGV sudjelovali su u fokus grupama organiziranim u DND-u. Nakon rezultata istraživanja predstavili su vlastiti dvogodišnji projekt “Dječje organizacije i njihova misija kod nas i u svijetu”, međunarodne aktivnosti XI. Saziva DGV-a te projekt Dječja igrališta pravo i potreba svakog djeteta. Na samom kraju sjednice emotivnom prezentacijom o tome što je za njih značili biti vijećnik DGV-a, XI. saziv DGV-a oprostio se s prisutnim gostima.

Sanja Škorić, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija i mentorica Dječjeg gradskog vijeća oprostila se i s ovom generacijom vijećnika te poručila da su im vrata Društva „Naša djeca“ Opatija uvijek otvorena. Također, rad XI. saziva DGV-a Opatija ne prestaje ovom sjednicom već ih još očekuju aktivnosti poput Dječjeg karnevalskog korza.

Novi izbori za XII. Saziv Dječjeg gradskog vijeća održat će se u svibnju pod motom „Svaki glas je važan“, a u izborima mogu sudjelovati učenici od IV. do VII. razreda. Novi izbori održat će se u sklopu projekta „Igrom učimo o gradu“ zahvaljujući potpori Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.