Održan Nacionalni forum dječjih vijeća Eurochilda u Opatiji

DSCN3142

13. i 14. prosinca 2019. u Opatiji se održao 1. susret Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda. Obzirom da je Društvo Naša djeca Opatija koordinator projekta za Hrvatsku, u partnerstvu sa Savezom DND-a Hrvatske, DND Opatija je ugostila dvadesetak djece i njihovih voditelja  iz Nove Gradiške, Jastrebarskog, Varaždina, Preloga, Velike Gorice i Rijeke.

Na otvorenju susreta Nacionalnog foruma sudionike je pozdravio dječji gradonačelnik Grada Opatije Vito Juričić te u ime domaćina zamjenik gradonačelnika Emil Priskić i tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić.

Susret je obilovao zanimljivim radionicama na kojima su se sudionici upoznali s Eurochild organizacijom, Strategijom dječjeg sudjelovanja te su osmišljavali kampanju 1. saziva NEF-a Hrvatske. Na kraju prvog dana ostalo je malo vremena i za neformalno druženje sudionika u adventskoj Opatiji. Susret je završio pisanjem pisma potpredsjednici Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravki Šuici – upoznavnje s radom NEF-a Hrvatske i pozivom na suradnju, ali i donošenjem zaključaka s 1. susreta Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda.

ZAKLJUČCI:

 1. Sudjelovanje djece je ključ poštivanja dječjih prava
 2. Europa koja štiti djecu
 • Djeca moraju biti ravnopravnija,
 • Smanjiti diskriminaciju (nejednaki uvjeti) i nasilje (cyberbulling i obiteljsko nasilje);
 • Poštivanje dječjih prava u svim državama EU;
 • Potrebna je edukacija odraslih kako komunicirati s djecom,
 • Edukacijski susreti djece i odraslih gdje će se odrasli osvijestiti o problemima djece
 1. Europa koja povezuje svijet djece i svijet odraslih
 • Partnerstvo odraslih i djece
 • Zajednički projekti
 1. Europa koja povezuje različitosti
 2. Zalaganje da dječja participacija bude novi poticaj europskoj demokraciji

Eurochild je mreža organizacija i pojedinaca koja širom Europe radi na promociji prava i unapređivanju dobrobiti djece i mladih. Kao dio svoje predanosti pravu djeteta da bude saslušano u svim odlukama koje ga se tiču, Eurochild radi na razvoju standarda sudjelovanja djece i uključivanju sudjelovanja djeteta u svoje radne strukture. Kao dio Eurochildove Strategije sudjelovanja djece, Eurochild podržava uspostavljanje nacionalnih Eurochild foruma (NEF).

Eurochild je, krajem mjeseca lipnja 2019. godine, objavio poziv za podnošenje prijedloga za osnivanje dva nova Nacionalna foruma dječjih vijeća Eurochilda (NEF). Do ove su godine djelovala tri Nacionalna foruma dječjih vijeća kao pilot projekti i to NEF Malte, NEF Bugarske i NEF Estonije.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društvo „Naša djeca“ Opatija prijavili su mrežu Dječjih vijeća Hrvatske na poziv Eurochilda za Nacionalni forum dječjih vijeća – NEF.

Savez DND Hrvatske kao krovna organizacija koja objedinjava u svojoj mreži Dječje vijeća Hrvatske i Dječje forume i DND Opatija kao osnovno društvo pri kojem djeluju kontinuirano više od dvadeset godina, programi kojima se djeca potiču na aktivno dječje sudjelovanje (Dječji forumi i Dječje gradsko vijeća Grada Opatije) prijavili su mrežu Dječjih vijeća Hrvatske kao bazu iz koje će se formirati Nacionalni forum dječjih vijeća Eurochilda za Hrvatsku. Nacionalnom forumu dječjih vijeća Eurochilda za Hrvatsku pridružila se i članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Društvo „Naša djeca“ Opatija koordinirat će ovim forumom na razini Hrvatske.

Organizatori se zahvaljuju ugostiteljima Boćariji Opatija, Pizzeriji Moho Volosko, Pizzeriji Ružmarin Opatija, Pizzeriji “Marijana” Matulji, Restoranu Bianco&Nero Opatija i Milenij hotelima koji su omogućili slasne zalogajčiće za velike i male sudionike.