12. Susret gradova i općina – prijatelja djece u Šibeniku

DSCN1596

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Opatije u pratnji svojih voditeljica sudjelovali su na 12. Susretu gradova i općina – prijatelja djece. Svečano otvorenje susreta održano je u Hrvatskom narodnom kazalištu na kojem su nazočili gradonačelnik Željko Burić, župan Goran Pauk, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ Aida Salihagić-Kadić prof. dr. sc, dopredsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i tajnica Društva “Naša djeca” Opatija Sanja Škorić,  predsjednica Društva „Naša djeca“ Šibenik Mira Jušić, Koraljka Sopta, predstavnica Ministarstva kulture  te predstavnici 27 delegacija gradova i općina – prijatelja djece. Susret je otvorila dječja gradonačelnica Katarina Milković.

Tema ovogodišnjeg Susreta bila je „Kultura i dječje stvaralaštvo“ te su se tijekom dana održale radionice zavičajnih mapa za odrasle i djecu. Radionica je koncipirana kao korelacija likovno-umjetničkog, povijesnog i jezično dramskog sadržaja. Djeca su bila podijeljena u skupine po desetak sudionika zajedno sa svojim voditeljima te sudjelovala u aktivnostima koje uključuju dramsku tehniku „učitelj u ulozi“ na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku. Cilj ove radionice bio je  usvajanje povijesnih i umjetničkih znanja i vještina sukladno temi Susreta.

12. susret gradova i općina prijatelja djece održava se u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske (Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”), Koordinacijskog odbora akcije “Grad Šibenik – prijatelj djece” i Društva „Naša djeca“ Šibenik, uz pokroviteljstvo Grada Šibenika.

Susreti Gradova i općina – prijatelja djece održavaju se dvanaest godina u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koju od 1999. godine u Hrvatskoj vode Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, u suradnji s Uredom UNICEF-a, Udrugom gradova, Udrugom općina, Hrvatskom zajednicom županija i koordinacijskim odborima u gradovima i općina. U akciju je dosad uključeno 117 gradova i općina diljem Hrvatske, a 67 gradova/općina su dostigle status Prijatelja djece, stvarajući mrežu gradova i općina u Hrvatskoj koji sustavno skrbe o djeci i ostvaruju visoke kriterije lokalnih zajednica usmjerenih kvaliteti života djece.